Ca o continuare a articolului anterior, in care am discutat despre primii sase pasi pentru recrutarea personalului de calitate superioara, revenim cu cea de-a doua parte ce contine urmatorii sapte pasi pentru o recrutare cat mai eficienta.

Iata care sunt acestia:

7) Evalueaza candidatii telefonic.

Dupa ce ai redus numarul de CV-uri la doar cativa potentiali candidati, suna-i si foloseste intrebarile de la punctul 5 pentru a restrange si mai mult numarul acestora. Folosind un set consistent de intrebari atat telefonic cat si la interviul propriu-zis, te asiguri ca evaluezi toti candidatii la fel.

8) Selecteaza candidatii pentru evaluare.

Pe baza raspunsurilor primite in cadrul interviurilor telefonice, selecteaza candidatii despre care tu crezi ca sunt cei mai potriviti pentru pasul urmator in acest proces.

9) Evalueaza candidatii potentiali pentru aptitudinile si atributele lor folosinf un instrument de evaluare certificat.

Un CV si un interviu telefonic nu-ti ofera toate informatiile necesare despre un candidat, astfel incat vei avea nevoie de un instrument de evaluare de incredere pentru a te ajuta sa analizezi trasaturile comportamentale de baza si viteza de rationament cognitiv ale acestora. De exemplu, un test bun iti va spune daca un candidat este constiincios sau apatic, introvertit sau extrovertit, agreabil sau care nu face compromisuri, deschis catre nou sau nu, si stabil emotional sau nerabdator si nesigur.

Profilul de succes creat pentru fiecare pozitie te va ajuta sa determini care dintre trasaturile comportamentale sunt potrivite pentru pozitia respectiva. De exemplu, te-ai astepta ca un agent de vanzari sa fie extrovertit. Pe de alta parte, o persoana care ocupa o pozitie de redactare ar putea fi mai introvertit.

Aceste evaluari pot fi administrate atat online cat si in persoana. Evaluarea online si transmiterea rezultatelor te pot ajuta sa determini daca solicitantul are trebui sa fie invitat la un interviu sau nu.

10) Programeaza si tine interviurile.

Dupa selectarea candidatilor urmand pasii de mai devreme, programeaza si tine interviurile. Foloseste un set consistent de 10-12 intrebari pentru a mentine un interviu structurat si pentru a avea o baza solida in compararea candidatilor.

11) Selecteaza candidatul.

Selectia trebuie sa o faci prin potrivirea celui mai bun candidat cu fisa postului stabilita anterior.

12) Efectueaza o verificare de baza a candidatului pentru a descoperi eventualele probleme care nu au reiesit din evaluarile si interviurile anterioare.

13) Fa-i oferta candidatului.

Informatiile pe care le-ai adunat in timpul procesului de selectie iti vor oferi perspective importante cu privire la nivelul de salarizare si nevoile de training.

Sfaturi suplimentare pre-recrutare

Inainte de a initia procesul de angajare, determina strategia fata de modul in care oamenii se incadreaza in compania ta. Care este procesul necesar de demarat pentru a te asigura ca sunt o alegere buna si se potrivesc culturii companiei tale? Decide daca abordarea la acesta intrebare ar trebui sa includa si un al doilea interviu. De asemenea, pe cine altcineva, daca exista, vei implica in procesul de recrutatre al candidatilor? Telul tau este sa ai un plan care te va ajuta sa determini daca ai un candidat calificat care se va integra in compania ta.

In plus, decide daca vei efectua si evaluara pre-angajare. Cat de mult valoreaza pentru tine sa stii punctele forte si slabe ale unui candidat, si nu doar ca pentru un test de angajare, ci ca un instrument de coaching pentru a te putea ajuta sa determini nevoile lui de training si cea mai buna abordare pentru a maximiza productivitatea individului? Evaluarea pre-angajare este adesea trecuta cu vederea, cand de fapt ar putea fi un instrument foarte valoros. De exemplu, in cazul in care gasesti un potential candidat care se potriveste descrierii locului de munca si pare a fi persoana pe care o cauti si vrei sa o angajezi, evaluarea inaintea angajarii te poate ajuta sa stabilesti cum poti lucra cu acest candidat mai eficient si cum sa-l faci sa se integreze mai bine in compania ta.

Daca vrei ca afacerea ta sa atraga si sa pastreze clienti buni, strategia ta ar trebui sa includa un proces de recrutare si selectie care atrage si retine angajatii de calitate. Urmand un proces bine gandit si structurat, te va ajuta sa alegi oamenii potriviti pentru posturile potrivite din compania ta.

De aceea, te invitam sa participi la Trainingul “Cresterea Eficientei in Procesele de Recrutare”.

Pentru mai multe detalii, CLICK AICI!

 

Distribuie in social media:

<div class="addthis_sharing_toolbox"></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]