Ca recrutor, te intrebi cum sa faci sa gasesti si sa potrivesti oamenii care trebuie la locurile de munca potrivite? Prin recrutarea personalului, prin includerea unui program de selectie si recrutare bine structurat. Cheia pentru dezvoltarea cu succes a unui asemenea program este de a urma un proces de recrutare verificat pentru posturile pe care trebuie sa le ocupi. Rezista tentatiei de a sari peste pasi deoarece, scurtaturile procesului, pot cauza lipsuri si rezultatele pot fi nesatisfacatoare.
Iata ce trebuie sa faci:
1) Dezvolta fisele de post ale locurilor de munca.
Primul pas este sa te asiguri ca ai o descriere corecta si precisa a fiecarei pozitii din cadrul companiei tale. Fisa postului ar trebui sa reflecte o analiza atenta cu privire la rolul individului care va ocupa acea pozitie, aptitudinile de care are nevoie, caracteristicile referitoare la personalitatea lui care sunt importante pentru ca acesta sa-si indeplineasca cerintele cu succes, precum si orice experienta relevanta care ar putea face diferenta dintre un candidat sau altul. Acest lucru poate parea extrem de simplu si poate fi considerat un lucru elementar, dar ai fi surprins de cat de multe companii mici nu reusesc sa dezvolte sau sa mentina actualizate fisele de post.
2) Alcatuieste un „profil de succes”.
In plus, fata de crearea fiselor de post, este important sa dezvolti un „profil de succes” al angajatului ideal pentru pozitii-cheie in compania ta, care sunt critice pentru realizarea planului tau de afaceri. Acestea ar putea include pozitii cum ar fi lideri de echipa, manageri si agentii de vanzari. De exemplu, sa presupunem ca in prezent ai 20 de agenti de vanzari. In cadrul acestui grup ai 4 angajati care sunt performeri de top, 12 care sunt de mijloc si 4 care nu prea fac fata. Daca ai putea creste numarul oamenilor de top de la 20% la 33%, acest lucru ar putea avea un impact major asupra performantelor companiei tale.
Pentru ca recrutarea personalului sa ajunga la acest obiectiv, ai nevoie sa alcatuiesti profilul tuturor angajatilor din grupul de vanzari pentru a putea identifica aptitudinile si atributele care sunt comune performerilor de top, dar care lipsesc din celelalte doua grupuri. Folosind aceste informatii vei fi capabil sa dezvolti un profil sablon care te va ajuta sa selectezi candidatii care vor fi, cel mai probabil, cei mai potriviti pentru pozitia respectiva. Aminteste-ti, nu poti spune ca ai gasit o potrivire pentru o pozitie daca nu faci o comparatie intre profilul specific acestei pozitii si candidati.
3) Alcatuieste un sablon al anuntului in care sa descrii pozitia si calificarile cheie necesare.
Chiar daca multi dintre candidati vor ignora aceste cerinte si vor aplica oricum, informatia te va ajuta pe tine sa limitezi numarul de candidati care nu se califica pentru pozitie.
4) Publica anuntul in mediile in care ai o probabilitate ridicata de a gasi candidatii potriviti pentru tine.
Desigur, internetul a devenit locul perfect pentru a publica anunturi cu locuri de munca, dar nu trece cu vederea nici publicatiile, revistele si ziarele locale care au ca target exact industria in care activezi.
5) Dezvolta o serie de intrebari de pus la telefon.
Intocmeste o lista de intrebari adecvate pentru a le putea folosi in cadrul discutiei telefonice. Acestea te pot ajuta sa identifici rapid candidatii care se califica pentru o pozitie si ii pot elimina pe ceilalti.
6) Revizuieste CV-urile pe care le primesti si identifica din start candidatii potriviti.
Vei primi CV-uri de indata ce faci publicitate unei pozitii… uneori mai multe decat ai anticipat. Stiind ceea ce cauti, in ceea ce priveste experienta, educatia, si competentele, te va ajuta sa parcurgi aceste CV-uri repede si sa identifici candidatii potentiali.
Citeste si: Recrutarea Personalului De Calitate Superioara – Partea 2
Iti doresti sa pierzi mai putin timp si bani din cauza recrutarilor ineficiente? Iti doresti sa gasesti cei mai potriviti angajati pentru posturile libere din compania ta? Atunci te asteptam la Trainingul ”Cresterea Eficientei in procesele de recrutare”.
Pentru mai multe detalii, CLICK AICI!
Distribuie in social media:
<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>
Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:
Te-ar putea interesa si:
[crp]