Cand privim vorbind la televizor unele celebritati cum ar fi: politicieni, lideri, oameni de afaceri, ne intrebam cum se pot simti atat de relaxati si atat de dezinvolti incat ai impresia ca s-au nascut pentru asta. Este adevarat, unele persoane chiar se nasc cu acest dar insa majoritatea s-au pregatit intens pentru a ajunge sa faca asta. Fie au beneficiat de instruire profesionala, fie au tinut atat de multe discursuri incat au invatat din experientele proprii. Deci, care este pana la urma secretul public speaking-ului?

Iti dezvaluim 5 secrete care cu siguranta te vor ajuta. Iata care sunt acestea:

 

  1. Perceptia – nu mai incerca sa fii un “vorbitor in public” perfect.

Omenii vor sa asculte pe cineva care este interesant, relaxat si se simte confortabil. In conversatiile obisnuite de zi cu zi, nu avem nici o problema in a fi noi insine, insa, de cele mai multe ori, atunci cand suntem nevoiti sa tinem un discurs, lucrurile se schimba. In aceasta situatie tindem sa ne concentram foarte mult pe public mai mult decat pe ceea ce spunem, cand lucrurile ar trebui sa stea tocmai invers.

Gandeste-te ca are loc o conversatie intre tine si public. Mai mult, daca vei gasi una-doua persoane cu care sa poti purta o conversatie relaxata, discursul tau va fi de un real succes. Fie ca publicul tau este format din 10 persoane sau din 1000 de persoane, fie ca vorbesti despre cea mai recenta descoperire medicala sau despre ce ai facut in ziua respectiva la serviciu, fii tu insuti. Vorbeste direct cu oamenii si creaza o legatura cu acestia.

 

  1. Perfectiunea – atunci cand faci o greseala, poate ca vei fi singurul care o va observa sau caruia ii va pasa.

Chiar si un vorbitor cu experienta mai face greseli. Tine cont de faptul ca tu le vei observa mai mult decat oricine din public.

Cel mai bun lucru pe care il poate face un vorbitor in public dupa o greseala, este acela de a continua. Chiar daca greseala este una mare, nu cere niciodata scuze publicului. Chiar daca iti citesti speech-ul de undeva, ei nu vor sti daca ti-a scapat un cuvant, o fraza, sau ai spus un nume gresit. Si chiar daca vor observa, stim cu totii ca “a gresi e omeneste” iar acest lucru poate fi in favoarea ta deoarece iti va permite sa te apropii mai mult de public si sa creezi o legatura cu acesta.

Oamenii nu vor sa asculte pe cineva care este “perfect”, ei vor empatiza mult mai mult cu cineva care este “real”.

 

  1. Disciplina – practica te face mai bun

Scopul tau nu este acela de a deveni un vorbitor in public perfect si nici macar nu este posibil acest lucru. Scopul tau este acela de a deveni un vorbitor in public eficient iar pentru asta, ca pentru orice altceva in viata, este nevoie de practica. De cele mai multe ori privim comunicarea ca pe ceva obisnuit deoarece vorbim cu oameni in fiecare zi. Insa, atunci cand trebuie sa vorbesti in fata unui grup, nefacand acest lucru in fiecare zi, nu ti se va mai parea la fel de normal si nu te vei mai simti la fel de relaxat. Concluzia? Practica si exerseaza cat de mult poti. Nu uita ca si marii campioni sportivi se antreneaza zi de zi.

 

  1. Prezentarea – personalizeaz-o!

Orice subiect ar avea discutia, publicul raspunde cel mai bine atunci cand vorbitorul isi personalizeaza discursul. Deci, profita de orice ocazie pentru a-ti pune amprenta pe prezentare. Oamenilor le place sa auda din experientele altor oameni: succese, esecuri, intamplari de zi cu zi care alcatuiesc viata. Asa ca, ori de cate ori este posibil, introdu un astfel de element in discursul tau.

 

  1. Anticiparea – lasa-ti publicul sa isi doreasca mai mult

Intotdeauna fa o prezentare putin mai scurta fata de cat se astepta publicul. E bine ca ascultatorii tai sa isi doreasca sa vorbesti cateva minute in plus decat sa se agite pe scaun in asteptarea incheierii discursului.

 

Vrei sa afli mai multe despre public speaking? Te asteptam la Trainingul nostru!

Mai multe detalii, AICI!

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]