Daca nu acorzi suficienta atentie reputatiei online a companiei tale, este foarte probabil sa pierzi clienti in numar mare. Ba chiar se poate sa iti trimiti potentialii clienti spre concurenta. Nu poti controla ceea ce spun altii despre brand-ul tau, dar trebuie sa fii prezent si sa controlezi directia in care renumele companiei se indreapta.

Una dintre cele mai cunoscute tehnici prin care sa faci marketing online in mod eficient este tehnica AIDA – Atentie, Interes, Dorinta, Actiune:

 1. Atentie

Cum procedezi pentru a capta atentia? Prin promovare, marketing online…

Cel mai bine poti atrage atentia pentru produsele tale, promovandu-le direct spre masa de potentiali clienti. Cel mai simplu sa faci acest lucru ar fi folosindu-te de Google, apoi pe retele de socializare.

 1. Interes

Aici este important sa tii cont de tehnica CAB: caracteristici, avantaje, beneficii.

– Caracteristicile sunt proprietatile fizice ale unui produs, care rezulta din modul in care este fabricat. Pentru un serviciu, este vorba de ceea ce clientul percepe direct prin simturi. Caracteristicile sun neutre. Devin pozitive sau negative, in functie de nevoile concrete pe care le au clientii.

– Avantajele rezulta din caracteristicile produselor sau serviciiilor. Ele sunt intotdeauna in raport cu altceva, exterior produsului sau serviciului. Pot fi avantaje in raport cu alte produse sau servicii, respectiv avantaje fata de situatia actuala a clientului, cand inca nu utilizeaza nici un produs sau serviciu pentru a-si satisface o nevoie sau a-si rezolva o problema.

– Beneficiile sunt rezultatele favorabile pentru client, ca urmare a avantajelor pe care le ofera produsul sau serviciul. Asta este ceea ce cumpara clientii.

Masurand corect comportamentul vizitatorilor site-ului tau, poti defini anumite liste de vizitatori cu un grad avansat de interes pentru produsele tale.

Folosind remarketing si email marketing poti interactiona imediat cu cei care au un grad de interes crescut pentru produsele tale.

 • Insereaza poze cu rezolutie mare pentru fiecare produs in parte. Chiar daca nu pot atinge efectiv produsul, vizitatorii trebuie sa–l poata vizualiza cat mai clar si din mai multe unghiuri pentru a-si crea o impresie conforma cu realitatea;
 • Fa o descriere cat mai detaliata produsului, insotita de fraze puternice si o exprimare prietenoasa si concisa;
 • Include testimoniale si pareri si ofera-le posibilitatea vizitatorilor de a-ti evalua produsele/serviciile. Credibilitatea in serviciile oferite va spori, la fel si interesul pentru produsele comercializate;
 1. Dorinta

Vizitatorii au ajuns pe pagina de produs pentru ca ai reusit sa le captezi atentia. Urmatorul pas este sa–i determini sa-si doreasca produsul respectiv iar in online poti influenta favorabil psihologia consumatorului printr-o prezentare a produsului la un nivel calitativ de exceptie – descrieri bine documentate si usor de citit si asimilat, imagini de inalta calitate cu produsul in mai multe ipostaze , un clip video care sa infatiseze produsul respectiv „ in actiune”. De asemenea pentru a incurajara cumpararea, poti apela la solutii precum:

 • Crearea de oferte promotionale: discount-uri, cupoane de reduceri etc.;
 • Oferirea de puncte de loialitate;
 1. Actiune

Clientul a ajuns pe site, i-ai captat atentia si l-ai facut sa-si doreasca un produs de pe site. Acum trebuie sa il faci sa actioneze. Ai posibilitatea de a face asta in mai multe feluri cu sanse de reusita foarte mari. Dintre acestea amintim:

 • Un Check-out de o singura pagina. Acest lucru va face ca abandonul pe ultima suta de metri sa fie eliminat aproape complet. Check-out-urile complicate si prea lungi pot face clientul sa renunte si sa abanoneze cumpararea.
 • Optiunile de plata. Ofera clientilor posibilitati diversificate de plata: carduri de debit/credit; paypal, transfer bancar, etc.
 • Insereaza butoane Call-to-Action (ex. „Cumpara acum”, „Adauga in cos”) care sa fie mai mari decat scrisul, sa fie colorate si plasate intr-un loc vizibil.

 

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]