De cele mai multe ori, in clipa selectarii candidatului potrivit pentru un loc de munca vacant, ca manager de resurse umane te poti confrunta cu urmatoarea situatie: candidatul care a obtinut cel mai bun punctaj la interviu si pe care intentionezi sa-l angajezi cere un salariu mai mare decat ai preconizat.

Tu, in calitate de manager de resurse umane, trebuie sa iei decizia corecta in angajarea personalului. Tocmai de aceea este important sa stii cum sa depasesti aceste probleme. In continuare iti prezentam un plan de actiune care iti va fi de folos in procesul de recrutare.

1.  Afla cat mai multe detalii despre nivelul salariilor din domeniul in care activezi. Tine cont de faptul ca piata este intr-o continua      miscare, iar unii angajatori cresc salariile angajatilor lor frecvent. Un bun manager de resurse umane tine cont de acest aspect.

2. Pregateste o lista cu continutul pachetului salarial pe care esti dispus sa-l oferi.

3. Inainte de a-i propune un salariu, intreaba candidatul care ar fi salariul pe care si-l doreste si cat crede ca merita pentru munca pe care o depune. In acest fel vei obtine un indiciu despre asteptarile acestuia si vei putea stabili pachetul salarial in functie de expectantele acestuia (atat cat va permiteti).

4. Daca oferta pachetului salariala a fost precizata in anuntul de recrutare, poi considera din start ca persoanele care au venit la interviu sunt de acord cu suma pe care ai propus-o.

5. Punctele slabe ale postului pe care il oferi nu vor putea fi intotdeauna inlocuite de un salariu mare. Unii oameni apreciaza conditiile de munca, posibilitatea reala de avansare, recunoasterea meritelor etc. si nu pot fi motivati numai prin banii pe care ii primesc. Deci un manager de resurse umane trebuie sa acorde o deosebita atentie la prezentarea corecta a postului.

6. Pregateste o lista cat mai complexa cu beneficii: atat salariale, cat si extrasalariale (conditii de munca, organizarea unor cursuri de instruire periodice) din care candidatul poate alege. Exista candidati care apreciaza acest tip de stimulente.

7. Lanseaza oferta pentru angajare si mentioneaza un termen-limita in care candidatii isi pot depune dosarele. Ii determini pe potentialii candidati sa lucreze sub presiune si poti testa astfel capacitatile lor inainte de a-i invita la un interviu.

8. Comunica decizia de alegere a candidatului pe care vrei sa-l angajezi, dar mentine si 1-2 candidati de rezerva in cazul in care primul candidat isi retrage posibilitatea de a munci pentru tine.

9. Ca manager de resurse umane, incearca sa nu le promiti candidatilor conditii pe care nu le poti oferi dupa incheierea contractului

10. In cazul in care unii candidati cer pachete salariale peste limita pe care ti-ai impus-o, incearca sa analizezi daca cererea este indreptatita sau candidatul incearca sa te convinga sa cresti nivelul beneficiilor oferite. Un bun manager de resurse umane trebuie sa gestioneze acest tip de situatii in avantajul ambelor parti.

 

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]