Desi negocierea nu poate fi structurata intr-un manual, ci tine de o serie foarte ampla de factori, exista negociatori care se folosesc de o serie de tehnici, asa numitele tactici murdare. Iata cum sa le recunosti si cum sa le combati.

Negociatorul spune ca se retrage chiar cand tu credeai ca va finaliza acordul.

Acesta spera ca tactica sa te faca sa cedezi mai mult in favoarea lui. Ceea ce trebuie sa faci este sa nu musti momeala. Prefa-te ca esti de acord cu el, dar revino dupa un timp. Daca este vorba de unica intalnire cu interlocutorul, lasa un minut sa treaca; daca este vorba despre o negociere ce se intinde pe o perioada lunga de timp revino peste cel putin o saptamana.

Negociatorul prevede un viitor nerealist.

Aceasta este tehnica prin care interlocutorul iti promite “marea si sarea” in viitor, daca vei incheia vanzarea cu el. Ei bine, acesti oameni cer toti banii imediat pentru rezultatele care se vor vedea la un moment dat. Cea mai buna idee este sa ii propui plata respectivelor bonusuri pe masura ce obiective promise vor fi atinse.

Interlocutorul nu este cel care finalizeaza acordul.

Multi negociatori spun ca nu au dreptul sa incheie afacerea, pentru a-ti da sentimental ca nu au acelasi nivel de interes ca “seful” lor, ca sunt mai apropiati de tine si pentru a te convinge mai usor. Ei bine, opreste procesul de negociere si cere sa vorbesti direct cu cel cu care poti finalize acordul.

Negociatorul vorbeste mult, dar fara sens.

Tehnica este de a vorbi pe baza subiectului, dar notiuni total irelevente, pentru a te distrage si pentru a parea ca exista o sumedenie de argumente in favoarea interlocutorului. Cand vezi ca se intampla acest lucru, intrerupe-l si roaga sa iti spuna exact care este legatura dintre ceea ce spune si problema in cauza.

Negociatorul revine asupra unor aspecte deja stabilite.

Aceasta tehnica are un scop precis. In cazul in care ai uitat de ce s-a ajuns la un anumit punct comun, poate vei mai ceda cate ceva. Ai mare grija cu aceasta tactica, intrucat, de foarte multe ori functioneaza. Spune nu si ia-ti un avantaj din faptul ca interlocutorul vrea sa rupa intelegerea.