Blocajul profesional este un lucru des intalnit si nu este de condamnat. Sunt mai multe metode prin care acesta poate fi depasit. Uneori pur si simplu trebuie sa pui punct si sa o iei de la capat, alteori o poti face prin a iti reorganiza programul. Care sunt principalele motive pentru blocaj: stres, presiune, epuizare sau pur si simplu ritmul si standardul scazut de lucru care s-a impus pe nesimtite in cadrul locului de munca. Motivele sunt varii, dar la fel si abordarile pe care le poti adopta privitor la o astfel de situatie. Pot aparea blocaje sub orice forma: de la cum, spre exemplu, sa implementezi un proiect de dezvoltare, cum sa armonizezi echipa si pana la cum sa gestionezi un proiect mai important – lucruri pe care le faceai cu usurinta, o doza de fresh si intr-un mod activ si implicat. Chiar si celor mai buni, mai inspirati si talentati oameni li se intampla – in orice domeniu.
Sunt cateva lucruri pe care le poti face in astfel de momente, in functie de situatie! Cum scapam de blocajul profesional ?
Depinde de motivul pentru care s-a instaurat! Primul pas este sa gasesti veriga slaba, generatoare de probleme si sa o inlaturi.
Daca indentificam faptul ca problema este generata de mediul de lucru, atunci situatia este destul de simpla: punct si de la capat. Este posibil sa te fi atasat de unii dintre oamenii cu care lucrezi, probabil ai o echipa minunata si asa mai departe. Insa daca atmosfera nu este buna, mai exact: daca te epuizeaza, este prea presanta sau daca te obliga sa iti setezi nivelul mai jos decat potentialul tau real atunci este cazul sa pui punct colaborarii cu respectiva companie si sa o iei de la capat.
In schimb, daca problema consta in faptul ca te simti stresat sau supraincarcat de proiecte, insa nu este vina propriu-zisa a jobului, a postului sau a firmei in sine atunci e cazul ca tu sa inveti sa iti gestionezi timpul si agenda!
Cum iti gestionezi agenda ca un profesionist si ce schimbari ii aduci pentru a scapa de blocajul profesional?
Organizare! Organizare! Organizare! Cand vorbim de acest lucru nu ma refer la organizarea agendei de munca. Este minunat sa fii un manager implicat, un coechipier proactiv si concentrat pe teluri, scopuri si realizari, insa nu uita ca ai nevoie de echilibru intre munca si viata personala.
Pasul 1 este sa organizezi bine agenda de munca:
- Creeaza o rutina buna pentru tine. Verifica x, y-z inainte de pauza de pranz (pe care trebuie sa o iei) si dupa continua activitatile
- Optimizeaza timpul pentru diferite tipuri de intalniri. Uneori pierzi mai mult timp pe intalniriie mai putin importante sau placute pentru tine, ceea ce nu este ok. Mai stii primul subpunct? Cand spui rutina spui si intelegere si comunicare. Inainte de a aloca timpul vorbeste cu echipa ta! Afla la ce si unde trebuie sa aloci mai mult timp. Schimbarile de program pot fi obositoare, dar mai ales stresante! Nu o sa iti pice bine sa ramai intr-o sedinta cu echipa cand stii ca un client te tot asteapta in sala cealalta de sedinte.
- Programari! Chiar daca ai agenda foarte incarcata si trebuie sa fii in 100 de locuri odata, tine minte ca ai o agenda atat de munca cat si din viata personala pe care trebuie sa o respecti – pentru binele tau! Invata sa folosesti agenda de programari. Da! Chiar si pentru clientul cel vechi si important.
- Desemneaza un timp clar pentru e-mailuri! Pentru a avea timp pentru toate lucrurile pe ziua de azi trebuie sa iti imparti timpul foarte bine. Asta inseamna ca trebuie sa aloci un timp pentru e-mailuri pentru a nu ramane in urma cu restul programului.
Pasul 2: Familia si timpul tau cu tine insuti
Cate ore de munca ai trecute in fisa postului? Cate ore stai realmente la birou? Cat timp mai ai pentru tine? Daca nu este o balanta egala, atunci e clar ca ceva nu este bine. Daca te pierzi prea mult in munca atunci este imposibil sa nu ajungi la epuizare si o doza incomensurabila de stres. Asta duce la plafonare si blocaj profesional. Organizeaza timpul de asa natura incat sa ai un echilibru.
Daca totusi simti ca ai nevoie de ajutor, poti apela oricand la serviciul nostru corporare: bussiness coaching.
Distribuie in social media:
<div class="addthis_sharing_toolbox"></div>
Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:
Te-ar putea interesa si:
[crp]