Conform unui studiu notabil condus de catre doctoranzii in psihologie sociala, John R. P. French si Nertram Raven in 1959,  puterea se imparte in cinci forme distincte. Mai tarziu, in 1965, Raven a revizuit acest model cu scopul de a include a sasea categorie, prin separarea puterii informationale de puterea expertului. Desi au fost gandite pentru a ajuta liderii sa inteleaga puterea, aceste cunostinte te pot ajuta in viata cotidiana, pentru a fii mult mai influent si dominant.

French si Raven au descris puterea in urmatoarele categorii:

        1. Puterea expertului

 

Aceasta este cea mai valoroasa baza a puterii. Daca ai anumite abilitati sau cunostinte pe care altii le pretuiesc, atunci vei avea putere asupra lor daca isi doresc ceea tu detii. Aceasta este puterea pe care profesionistii (doctorii, avocatii, sau tipul de la IT din compania ta) o au asupra oamenilor de rand. In general, angajatii cu o functie inferioara respecta ceea ce spun pentru ca au impresia ca ei detin anumite abilitati superioare.

Este crucial sa inveti aceasta baza de putere. Compententa este o forta foarte puternica, prin care ajungi sa ai succes. Stabileste-ti superioritatea si fa-o cunoscuta, dar nu te lauda in legatura cu asta. Dominanta si modestia sunt o combinatie puternica.

        2. Puterea recompensativa

 

Aceasta este puterea de a darui lucruri pozitive celor din jur – bani, laude, beneficii sau orice isi doresc altii. In general, banii sunt foarte puternici, pentru ca reprezinta valoare pentru oameni. Cu bogatia vine si puterea de recompensa.

De multe ori, uitam cu desavarsire puterea consolidarii sociale; a spune „multumesc”, „arati bine astazi”, sau pur si simplu un zambet. Acestea poti fi niste unelte foarte puternice de influenta. Obisnuieste-te sa observi cand cei din jurul tau se poarta bine si ofera-le consolidari sociale. Vei observa faptul ca ei isi vor imbunatati comportamentul si acest aspect iti va conferi o forma de influenta aspra celor din jur.

         3. Puterea legitima

 

Aceasta putere vine impreuna cu o pozitie si are ca sinonim autoritatea. Toti liderii au un procent din aceasta putere, dar ceea ce fac le da autoritatea care ii face eficienti. Este important sa fii consistent si modest pentru a folosi aceasta putere cu succes.

        4. Puterea referenta

 

Bazele acestei puteri vin din capacitatea ta de a fi iubit, admirat si respectat de ceilalti. Aceasa este puterea relatiilor puternice. Liderii carismatici care atrag si inspira admiratori loiali sunt cei care stapanesc bine aceasta putere.

Exista doua aspecte fundamentale de care trebuie sa tii cont in dezvoltarea acestei abilitati. Primul este sa fii un model pozitiv, sa fii o persoana spre care cei din jur sa tinda. Al doilea este sa fii sustinator si orientat catre cei din jur; un prieten sau un coleg bun; fii un ascultator bun si receptiv.

        5. Puterea coercitiva

 

Puterea coercitiva consta in pedepsirea si fortarea altora sa actioneze. Aceasta putere este periculos de folosit. Cel mai bun mod este sa fii subtil. Cel mai important aspect de inteles este faptul ca daca ai o putere nu este neaparat sa o si folosesti.

 

Cu totii detinem procente diferite din aceste puteri, dar este important sa invatam cum sa le folosim in mod eficient.

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]