Comunicarea este definita de totalitatea metodelor de primire si transmitere a unei informatii. Pe baza acestor date se cladeste si impresia, iar conceptul bine cunoscut, numit “prima impresie”, este puternic ancorat in partea non verbala a comunicarii.

Sunt diverse metode de a imbunatati comunicarea, dar astazi le vom lista pe cele pe care ar trebui sa le eviti pe cat posibil, pentru a avea o interactiune de succes.

#1. Uitarea numelui interlocutorului

Un studiu spune ca numele unei persoane este cuvantul preferat al acesteia. Numele noastre sunt legate strans de identitatea personala, iar atunci cand cineva iti foloseste numele, automat te simti putin mai atras de acea persoana. Principiul functioneaza si vice-versa. Incepi sa te simti distant si neimportant cand cineva iti uita numele. Inconstient, te simti de parca interlocutorul nu este interesat de persoana ta si automat il creionezi ca egoist sau insensibil.

#2. Glumele nepotrivite

Glumele reprezinta un foarte bun suport conversational, in special cu un interlocutor strain. Un agent de vanzari care este inzestrat cu simtul umorului are un succes cu pana la 70% mai mare decat unul caruia ii lipseste. In opozitie, sunt niste subiecte care pot ofensa potentialii clienti, de aceea, cand interactionezi cu un client ai grija sa eviti urmatoarele teme: etnie, sex, politica, religie sau oricare vizeaza vreo minoritate. Autoironia cu bun gust este o solutie buna de luat in considerare cand vrei sa fii sigur ca nu ofensezi pe nimeni.

#3. Exprimarea vaga si neclara

Claritatea este atributul care face comunicarea eficace. O masina fara un motor functional este doar o bucata de metal inutila, exceptand cazul in care ploua, ninge sau pur si simplu nu vrei sa ajungi nicaieri. Gandeste mesajul inainte sa il exprimi, nu abera cu  povesti despre cainele prietenei varului tau doar pentru ca seamana la culoare cu tabloul din restaurant. Fiind concis, arati faptul ca esti sigur de tine. Aminteste-ti: uneori, a aduce un argument dupa ce clientul este convins poate crea indoiala.

#4. Transmiterea unei viziuni politice vehemente

Este in regula sa crezi orice vrei si esti liber sa impartasesti aceste conceptii cu cei apropiati, dar in mediul profesional trebuie sa fii foarte atent la ceea ce spui. Se intampla sa ne dezabonam de la anumite pagini sau bloguri dupa anumite remarci. Exista domenii in care parerile contradictorii sunt trecute cu vederea mai usor, dar cand vorbim de politica, opozitia este foarte infocata, deci ai grija ce spui.

#5. Vorbitul neclar

Exista o multime de oameni care au ceva interesant de spus, dar nu se pot exprima clar, atat din punct de vedere al ideilor cat si al pronuntiei. Logopedia nu este un domeniu luat in seama pe cat ar trebui, asa ca sunt foarte multi aceia care au o reala problema in acest sens. Murmurul este cea mai sigura metoda de a pierde atentia interlocutorului, asa ca, daca ti s-a intamplat sa ti se raspunda altceva fata de ceea ce intrebi, este timpul sa faci o schimbare.

#6. Nu lasa impresia de ignoranta

Nimeni nu le stie pe toate, dar daca esti ignorant fata de un topic nu este neaparat sa arati acest lucru. De exemplu, daca vine discutia despre biologie celulara, iar tu nu ai nicio cunostinta in legatura cu domeniul, zambeste si da din cap inteligent de parca intelegi. Dupa cum regele Solomon spunea: “Chiar si nebunul, cand tace, trece drept intelept”.

#7. Exagerarea pe fond emotional

Emotiile sunt foate bune, ele ne definesc ca fiinte umane. In consecinta, nu este sanatos sa iti ingropi emotiile cand vine vorba de comunicare, altfel poti parea dur si distant. Totusi, este mult mai rau sa iti lasi emotile sa iti gestioneze abordare. Comunicarea impulsiva, in furie sau frustrare te poate sa face sa pari lipsit de echilibru interior. Personal, am respins orice initiativa de afaceri cand interlocutorul mi-a lasat impresia de instabil emotional. In concluzie, exprima-ti emotile, dar cu masura si cu grija.

#8. Nu fi fals

Cand vine vorba de interactiunea cu persoane straine, prima impresie este cruciala. Unii oameni rad mai tare cand clientul face o gluma, altii fac complimente mult mai frecvent. In orice caz, cand esti fals, iti creezi un obicei de lingusitor. In unele situatii, daca esti sincer, chiar daca pari putin mai dur, te poti separa de multime si poti demonstra ca esti o persoana care are coloana vertebrala.

#9. Intreruperea

Conversatiile trebuie sa fie echilibrate pentru a fi de succes. A intrerupe pe cineva inainte de a-si termina ideea este unul dintre cele mai mari semne de lipsa de respect. Demonstreaza ca nu iti pasa mai mult de ceea ce vrei sa spui, decat de ce spune interlocutorul. Ai rabdare si asculta.

#10. Nu fi prea negativist

Toti avem ganduri si sentimente negative si este in regula sa le exprimam ocazional. Totusi, alunecarea in extrema de a fi negativ in majoriatea timpului, te face sa pari pesimist sau chiar depresiv. Chiar in situatile dificile, incearca sa vezi partea plina a paharului, dupa cum spune romanul “sa faci haz de necaz”.

Ai o sansa mare sa transformi o simpla conversatie intr-un fiasco, daca nu ai putin grija sa nu cazi in aceste capcane conversationale enumerate mai sus. Dupa cum stim, greselile sunt tinute minte mult mai mult decat reusitele. Folosind aceste metode o data sau de mai multe ori, poti lasa impresia de needucat sau chiar de prost, asa ca ai mare grija.

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]