Este intr-adevar o provocare sa fii un manager bun, mai ales cand atat de multe persoane depind de tine. Chiar si managerii cu multa experienta in spate intampina cateodata dificultati. Lucrul bun este ca exista mii de carti pline de sfaturi si modele de conducere, iar noi am selectat atent 12 carti care sunt interesante, pline de insight-uri, practice si totodata placut de citit.
- Puterea obisnuintei – Charles Duhigg
In aceasta carte, Charles Duhigg ne vorbeste despre cum pot fi modificate unele deprinderi sau obisnuinte ale oamenilor. Acesta ne poarta prin salile de sendinte ale unor companii mari din lume. Cel mai important este ca in aceasta carte ne este explicat cum functioneaza comportamentele de rutina si, prin urmare, cum putem reusi sa le schimbam in favoarea noastra. Este o carte placut de citit, cu nuante amuzante si foarte interesanta pentru orice manager care doreste sa evolueze.
- Ce e dificil la lucrurile dificile – Ben Horowitz
In aceasta carte este vorba despre cat de greu este sa incepi o afacere noua si mai ales cat de dificil este sa conduci una. Ben Horowitz povesteste despre cat de importante sunt deciziile pe care le iei si cat de mult pot sa influenteze mersul lucrurilor. Este una dintre acele carti care iti deschid ochii si iti prezinta povestea unui fondator care si-a condus afacerea prin bune si prin rele. Aceasta te va ajuta sa devii un lider mai bun si sa intelegi mai usor cum sa iei anumite decizii. Este plina de sfaturi utile si esentiale in afaceri.
- The Essential Drucker – Peter F. Drucker
In aceasta lucrare a lui Drucker, supranumit “parintele managementului”, sunt cuprinse cele mai importante eseuri ale acestuia. Sunt analizate vastele lumi ale managementului, economiei, individului si societatii. Aceasta carte este destinata tuturor celor care sunt interesati de practicile si principiile de baza ale managementului ce influenteaza performanta organizatiilor, a indivizilor si a societatii. Essential Drucker, dupa cum ii spune si numele, este o suita de materiale esentiale din lucrarile unui manager legendar.
- Liderii buni pun intrebari extraordinare – John C. Maxwell
In aceasta carte este vorba despre cat de important este rolul intrebarilor ca instrument de invatare. In esenta, cartea ne dezvaluie care sunt intrebarile pe care un lider ar trebui sa si le puna pentru a-si atinge obiectivele propuse. Cartea ofera sfaturi esentiale pentru structurarea unui plan cat mai eficient de conducere si orientat spre rezultate.
- A da si a lua – o abordare revolutionara a succesului – Adam Grant
Un lider bun nu trebuie sa se bazeze doar pe munca si talent, acesta trebuie sa fie capabil sa se conecteze cu oamenii cu care lucreaza. Adam Grand examineaza, in cartea sa, trei tipuri de mentalitati pe care oamenii obisnuiesc sa le aiba la locul de munca: cei care cer ajutor mereu, fara a da nimic inapoi, cei care contribuie la munca doar cand asteapta ceva in schimb si cei care ofera ajutorul tuturor pentru nimic in schimb.
- Biblia de afaceri a generatiilor urmatoare – Jack Welch
Jack Welch a scris aceasta carte pragmatica si filozofica destinata a deveni biblia businessului pentru generatiile viitoare lui. In aceasta raspunde la cele mai dificile si importante intrebari de care oamenii de afaceri se lovesc. Fostul CEO de la General Motors imparte cartea in trei, prima se uita in interiorul companiei, de la conducere pana la simplii angajati. Cea de-a doua parte se uita in afara companiei, la competitie, strategie, fuziuni si tot ceea ce are efecte asupra acesteia. Iar ultima sectiune vorbeeste despre gestionarea carieirei tale. De la a gasi locul de munca potrivit la dezvoltare si gasirea unui echilibru intre viata profesionala si cea privata. Intreaga carte este presarata cu povesti si anecdote din cariera lui Welch.
- Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey
Poate una dintre cele mai cunoscute carti de leadership, care ofera lectii importante pentru dezvoltare in domeniul afacerii. Stephen Covey a studiat pilonii principali dupa care fiecare om de succes se ghideaza si i-a integrat in aceasta carte. Principiile expuse de acesta sunt instrumente practice aducatoare de rezultate in afaceri si in toate aspectele vietii.
- Cum sa-ti faci prieteni si sa devii influent – Dale Carnegie
Aici sunt culese toate elementele esentiale ale comunicarii interumane si, mai important, ale leadershipului. In carte sunt explicate fundamentele construirii relatiilor cu oamenii, cum sa interactionezi cel mai eficient cu ei si sa obtii ceea ce iti doresti.
- The one minute manager – Kenneth Blanchard si Spencer Johnson
Aceasta carte trebuie citita pentru sfaturile pe care le prezinta, care sunt utile si usor de pus in practica. Cartea explica cum sa atingi echilibrul intre supervizarea angajatilor si delegarea de sarcini in asa fel incat sa reduci tensiunea si sa iti imbunatatesti productivitatea la locul de munca.
- Arta razboiului – Sun Tzu
Cartea este o filosofie a vietii si poate fi perceputa ca o extensie in orice fel de leadership. Cartea discuta marile probleme ale relatiilor de putere, care sunt mereu de actualitate. Sunt prezentate strategii si principii de razboi usor aplicabile in psihologia managementului. Este usor de citit, insa trebuie sa meditezi mai mult pentru a-i atinge esenta. Este interesant ca de fiecare data cand o vei citi, vei intelege ceva in mod diferit.
- Inoata alaturi de rechini fara sa fii mancat de viu – Harvey Mackay
Aceasta carte te invata sa cuceresti si sa motivezi oameni, sa vinzi mai mult, sa conduci mai usor si sa negociezi eficient. Harvey Mackay isi descrie parcursul spre succes. Multimilionarul iti explica importanta informatiilor pe care le ai despre oamenii din jur si iti ofera insight-uri importante care te vor ajuta sa iti dezvolti calitatile in afaceri.
- Drive – ce anume ne motiveaza cu adevarat – Daniel Pink
Cartea, dupa cum ii spune si titlul, ne explica ce anume ii motiveaza cu adevarat pe oameni – si nu sunt banii. Daniel Pink spune ca secretul performantei este nevoia constanta de a invata, a deveni mai bun in ceea ce faci si de a incerca sa schimbi lumea din jur. Motivatia umana este cea mai puternica arma pe care o poti folosi pentru a atinge cu adevara succesul si satisfactia.
Daca ai si alte sugestii, nu ezita sa le impartasesti cu noi. Ne poti scrie prin e-mail, pe facebook sau poti intra in comunitatea noastra. Spor la citit!