O echipa care colaboreaza bine va beneficia de o productivitate mai mare si de o experienta la locul de munca mai buna. Teambuildingul joaca un rol important in construirea unei culturi organizationale de succes pentru orice companie. Este o modalitate interesanta de a schimba modul in care angajatii tai lucreaza impreuna. Cum o zi de lucru inseamna sarcini de indeplinit si poate deveni aglomerata sau obositoare, prioritizarea culturii de echipe este o necesitate pentru a avea rezultate excelente.

In acest sens teambuildingul ajuta la canalizarea energiilor pozitive spre indeplinirea obiectivelor companiei tale. Iar relatiile puternice create cu ajutorul activitatilor de acest fel ajuta la loializarea angajatilor, imbunatatirea productivitatii si gestionarea mult mai eficienta a unor posibile conflicte iscate. Daca teambuildingul este bine realizat, angajatii companiei tale se vor implica in activitati care le va schimba perceptia din “lucrez pentru mine” in “lucrez pentru noi”.  Cu ajutorul unor relatii mai puternice vine o comunicare mai buna. Aceste tipuri de activitati de grup vor uni grupul si vor favoriza prietenia la locul de munca.

Mai mult decat atat, teambuildingul va pune in lumina talentul colegilor de echipa. Fiecare angajat isi va expune punctele tari, de exemplu: gandire creativa, idei proaspete, solutii in situatii criza. In asa fel, vei putea sa vezi care sunt abilitatile fiecarui membru al echipei si cum functioneaza impreuna.

Teambuildingul a fost conceput initial ca o interventie de grup pentru imbunatatirea relatiilor interpersonale si a interactiunilor sociale a echipelor, apoi a evoluat intr-un cumul de activitati cu scopul de a indeplini obiectivele companiei si de a obtine rezultate mai bune.

Conform unui studiu ce analizeaza eficienta teambuildingului, acesta se imparte pe trei nevoi: sarcini, relatii interumane si dezvoltare personala. Teambuldingul orientat pe indeplinirea sarcinilor se refera la rezolvarea problemelor, cautarea de informatii, impartasirea opiniilor si stimularea activitatilor de lucru. Teambuldingul orientat pe relatiile colegilor de munca are ca obiectiv rezolvarea conflictelor, motivarea personalului, gestionarea muncii in echipa si facilitarea legarii unor relatii de prietenie. Teambuildingul orientat pe dezvoltare personala pune accent pe punctele tari ale fiecarui membru al echipei.

Am adunat 8 exemple de exercitii de teambuilding, pe care le poti face impreuna cu echipa ta la birou, pentru a crea o atmosfera mai placuta, amuzanta de lucru si a obtine rezultate mai bune.

1. Vanatoare de obiecte

teambuilding1

Timpul necesar este de o ora. Participantii se vor imparti in doua echipe. Tot ceea ce aveti nevoie este un pix si o foaie pentru echipe. Fiecare grup trebuie sa ii delege celuilalt grup mici sarcini amuzante de indeplinit intr-un anume timp. Unele sarcini pot fi sa-si faca selfie cu un strain, sa lucreze la un proiect cu ochelari de soare pe ochii, sa foloseasca intr-un mod amuzant anumite obiecte de la lucru, toate cu un anumit deadline. Care echipa reuseste sa duca prima la bun sfarsit sarcinile, este cea castigatoare. Acest exercitiu are ca obiectiv incurajarea lucrului in echipa, detensionarea atmosferei de la munca si posibilitatea tuturor departamentelor de a lucra impreuna. In asa fel, timp de o ora angajatii se vor distra si vor lucra in echipa.

 

2. Adevar sau minciuna?

teambuilding2

Acesta este un exercitiu de 15 minute. Angajatii trebuie sa stea impreuna la o masa si sa vina cu doua minciuni si un adevar despre ei. Minciuna trebuie sa fie realista, nu extravaganta. Dupa ce fiecare persoana adreseaza adevarul si minciunile, ceilalti trebuie sa ghiceasca care e care. Acest joc are ca scop, o cunoastere mai buna a colegilor de munca. Ajuta la eliminarea prejudecatilor si ofera si persoanelor introvertite sanse egale in a impartasii fapte despre ei echipei. In plus, este un mod amuzant de a cunoaste mai bine si a crea relatii mai profunde intre angajati.

 

3. Jocul posibilitatilor

teambuilding3

Exercitiul dureaza doar 5-10 minute. Acesta presupune impartirea angajatilor in echipe mici de 2-3 persoane. Unor persoane din grup li se ofera un obiect aleator din birou. Acestia trebuie sa vina in fata grupurilor si sa demonstreze utilitatea obiectului respectiv fara al numi. Restul echipelor trebuie sa ghiceasca despre ce obiect este vorba. Discursul celui care prezinta obiectul trebuie sa fie original, amuzant, inovator, sa nu spuna prea putin, nici prea mult despre obiect. Cine ghiceste obiectul castiga! Scopul acestui joc este de a incuraja creativitatea angajatiolor si modul de gandire.

 

4. Learning Day

teambuilding4

Acest exercitiu se refera la o zi pe saptamana in care intreaga echipa sa se adune. Intr-una din zile, pentru jumatate de ora, fiecare angajat trebuie sa aduca noutati despre lucrurile pe care le-a invatat in acea saptamana. Asta inseamna, fie activitati la munca, fie carti citite, fie filme interesante sau site-uri care sa faciliteze modul de lucru. Impreuna, timp de 5 minute, fiecare va explica ce a invatat nou sau ce lucru interesant i s-a intamplat in saptamana in curs. Scopul acestui exercitiu este de a uni echipa si de a imparti informatii utile. In asa fel, echipa creste impreuna si invata lucruri noi saptamanal. Rezultatul unui astfel de exercitiu il puteti accesa aici.

 

5. O singura intrebare

teambuilding5

Exercitiu necesita 15-20 de minute. Dupa ce participantii sunt impartiti in echipe de cate doua persoane, managerul sau un alt angajat din companie trebuie sa delege diverse situatii echipelor. O situatie ar putea fi, “in cazul in care urmeaza sa va casatoriti” sau, “il vei angaja pe postul de conducere al organizatiei tale”.

Dupa ce a impartit situatiile, persoana va intreba cate un participant din echipe “Daca ar trebui sa ii pui o singura intrebare pentru a descoperii  daca colegul se potriveste pentru … care ar fi aceea?” Iar asta inseamna ca fiecare persoana din echipa va veni cu o intrebare care ii va ajuta sa descopere daca partenerul este sau nu potrivit pentru situatia data. Acest exercitiu are rol de a cunoaste mai bine echipa, dar si pentru a vedea in ce mod gestioneaza angajatii anumite situatii ipotetice.

Colegii de munca vor invatat sa se vanda cat mai bine pe ei si vor afla care sunt aspectele importante pentru ceilalti in diverse situatii. Acest joc poate fi amuzant in functie de situatiile alese si sa creeze o atmosfera mai placuta la locul de munca.

 

6. Acest obiect este mai bun

teambuilding

Acest joc dureaza intre 15 si 20 de minute. Participantii sunt impartiti in echipe egale. Fiecarei echipe i se atribuie 5 obiecte din birou si i se da o situatie aleatorie, de exemplu: esti intr-o jungla si iti este foame. Impreuna cu colegii de echipa trebuie sa ierarhizeze obiectele date si sa descrie de ce anumite obiecte sunt mai folositoare in situatia respectiva si cum le-ar folosi daca s-ar afla in scenariul acela. Obiectivul acestui exercitiu de teambuilding este sa dezvolte creativitatea echipei si sa gaseasca solutii pentru orice fel de problema rapid si eficient. Scenariile nu trebuie sa fie prea evidente pentru obiectele atribuite, in asa fel incat utilizarea lor sa fie intuitiva.

 

7. Priveste partea buna

teambuilding7

Acest exercitiu dureaza in jur de 20 de minute si este ideal pentru companii cu putini angajati. Fiecare participant trebuie sa povesteasca un eveniment sau o situatie neplacuta din trecutul sau. Impreuna, ceilalti colegi de munca trebuie sa gaseasca partea buna din situatia data. De exemplu, nu am fost admis la cursul x. Ceilalti trebuie sa gaseasca cel putin doua motive de bucurie pentru ca acel eveniment neplacut s-a intamplat. Exercitiul ajuta la inchegarea echipei si la apropierea colegilor de munca. Cele mai creative si interesante motive vor castiga.

 

8. Logo

teambuilding8

Jocul dureaza 5-10 minute. Fiecare participant trebuie sa isi goleasca buzunarele si portofelul si trebuie sa isi creeze propriul logo cu ceea ce au: monede, poze, chitante, agrafe. Daca nu au destule materiale isi pot aduce si pixuri sau creioane si foi pentru a-i ajuta. Dupa ce au conceput logourile personale. Fiecare participant trebuie sa explice de ce l-a creat si in ce fel ii este expusa personalitatea cu ajutorul lui. Acest mic joculet eficientizeaza procesul creativ al membrilor companiei. In plus, te ajuta sa vezi ca poti crea ceva frumos din nimic.

 

Asadar, aceste exercitii de teambuilding, ce pun accentul pe amuzament si distractie, stimuleaza munca in echipa la locul de munca si crearea unei atmosfere mai placute. Implicarea intr-o serie de astfel de activitatii ajuta la inchegarea echipei, imbunatatirea relatiilor interpersonale, cresterea motivatiei, a productivitatii, dezvoltarea creativitatii si rezolvarea conflictelor.