Exista o confuzie omniprezenta intre coach si trainer, exact ca intre designer de interior si arhitect de interior. Este putin probabil ca cei care nu au o legatura concreta cu unul dintre aceste domenii sa nu faca o analogie de tipul: domeniu de activitate – profesie. Incontenstabil, si arhitectul si designer-ul lucreaza in amenajari – diferenta dintre ei? Unul ar trebui sa lucreze doar cu obiecte decorative, celalalt stie cum si de ce se pot darama peretii dintr-o zona sau alta a casei.
Pe acelasi principiu, un coach (antrenor) este diferit de un trainer. Daca un trainer iti poate preda strategii si metode de persuasiune dintr-un domeniu sau altul (comunicare, management, leadership, marketing) si te ajuta sa le pui in practica, un antrenor, desi la baza activeaza in acelasi domeniu, te poate invata cum sa:
- iti folosesti cunostintele abordand perspective noi
- iti dezvolti abilitatile
- schimbi comportamentele care te trag in jos
- sa gandesti critic si strategic indiferent de situatie pentru a gasi cele mai bune solutii pentru tine.
Este exact diferenta dintre o caseta pe care este inregistrat un antrenament de fitness, dupa care poti lucra acasa si antrenorul personal care sta langa tine in sala. Ambele metode sunt eficiente. Diferenta consta intre o informatie generala, aplicata la nivel individual si o informatie care se muleaza pe evolutia ta si te stimuleaza spre o dezvoltare constanta.
Acum douazeci de ani un coach era chemat intr-o companie pentru a avea grija de departamentul executiv. De oamenii cu potential care, din cauza unor comportamente impulsive sau intr-un blocaj profesional, riscau sa isi piarda postul sau sa isi ruineze cariera. Acum zece ani, treaba unui coach era sa remedieze si sa indeparteze comportamentul toxic din aria de management al unei companii.
Azi se refera la mult mai mult. Astazi coach sunt cei cu o experienta vasta in domenii, uneori CEO care au iesit la pensie, alteori oameni cu afaceri de miliarde de dolari, care cunosc piata bine.
Scopul lor in implementarea unui program de coaching?
Astazi, companiile sunt mult mai orientate catre dezvoltarea talentelor individuale si pe recrutarea oamenilor cu adevarat talentati in domeniu. Treaba unui coach este sa :
- Descopere persoanele cu cel mai mult potential de dezvoltare si sa ii ajute sa creasca, sa acumuleze cunostinte si sa se dezvolte constant.
- Sa identifice problemele care tin un manager in loc si sa il indrume spre rezolvarea lor. Indiferent ca vorbim despre stres, epuizare, blocaj profesional sau stagnare profesionala, treaba coach-ului este sa identifice sursa problemei si sa il ajute pe cel in dificultate sa isi schimbe modul de a gandi pentru a gasi solutia ideala.
- Ofera date masurabile despre comportamentele daunatoare afacerii si implementeaza un program pentru schimbarea acestora.
- Sa creeze goluri si teluri de atins in viitor pentru dezvoltarea companiei si angajatilor.
Te regasesti intr-una dintre situatii? Apeleaza la serviciul nostru pentru companii de business coaching
Distribuie in social media:
<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>
Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:
Te-ar putea interesa si:
[crp]