Una dintre cele mai grave greseli pe care le poti face ca un vorbitor in public este de a vorbi prea mult timp. Nu numai ca oamenii nu vor mai dori vreodata sa te vada, insa e posibil sa ii faci pe unii dintre ei sa te creada nebun. Nu conteaza daca intregul discurs a fost genial si informatia transmisa va schimba vietile unora dintre cei care te-au ascultat. Daca vorbesti prea mult, vor pleca spunand: “acest speaker ar trebui sa se lase de meserie”. Nu lasa sa ti se intample tie asta! Spune ce ai de spus si stai jos, dar inainte de asta incheie cu ceva bine gandit.

Ultimul lucru pe care il spui conteaza foarte mult deoarece poate fi cel mai bine retinut. Trebuie sa acorzi timp si importanta finalului prezentarii asa cum ai facut si cu restul discursului. Aceasta ar fi ideal sa fie facuta cu deschidere din partea ta si de ce nu, cu o doza de umor. Ar mai putea fi ceva motivational, o provocare sau o concluzie legata de restul discursului. Acest segment de incheiere va avea o influenta puternca asupra a ceea ce publicul va lua acasa cu el. Daca pana la momentul incheierii nu ai interactionat foarte mult cu publicul sau deloc, aceasta ar fi o ultima ocazie.

In masura in care subiectul abordat iti permite, ai putea sa inchei cu o tenta umoristica din mai multe motive. Daca vei iesi lasandu-ti publicul razand si aplaudand, acestia vor ramane cu o impresie pozitiva despre tine. Un alt motiv pentru a incheia cu o doza de umor, este acela ca in sala nu se va asterne o tacere mortala in timp ce tu mergi la locul tau. Sigur multi dintre voi urasc sa li se intample acest lucru.

Atunci cand discursurile sunt pe teme de divertisment, nu ar trebui sa iti parasesti publicul altfel decat lasandu-l razand.

In cazul in care nu este necesar sau potrivit ca discursul sa se incheie cu ras, ai putea incheia cu o poveste emotionanta sau un citat care sa lase publicul calm si ganditor.

Chiar si cele mai serioase subiecte pot beneficia de umor, insa acesta trebuie dozat in cantitati mici pe tot parcursul discursului. Nu il doza pe tot la sfarsit deoarece publicul va crede ca atitudinea ta fata de subiect este una frivola.

Aceeasi tehnica se poate aplica si in mod invers. Foloseste umorul pe tot parcursul discutiei si incheie pe un ton serios. Acest contrast va crea un impact foarte mare. In acest mod vei transmite faptul ca abordezi foarte usor subiectul insa rezultatele sunt cat se poate de serioase, cel putin pentru tine.

Nu iti fie teama sa folosesti umorul atunci cand vorbesti in public, doar asigura-te ca o faci corect!

Esti o persoana din mediul de business, implicata in procese de comunicare (manager, agent vanzari etc.)?

Trebuie sa vorbesti in public dar ai emotii si nu stii cum sa le depaseti?

Te pregatesti pentu lansarea unui nou produs/serviciu si urmeaza sa sustii o prezentare in fata clientilor?

Atunci trainingul intensiv de Public Speaking  este solutia pentru a obtine toate aceste lucruri! Pentru mai multe detalii, CLICK AICI!

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]