Multi dintre noi cred ca, sa comunici inseamna doar sa vorbesti. Intrerupem, sfatuim, judecam, analizam, criticam, amenintam etc. Dar, o buna comunicare necestita atat o buna ascultare cat si vorbire.
De fapt, din moment ce avem doua urechi si o gura, ascultarea ar putea fi o aptitudine mai importanta. Cu toate acestea, de-a lungul vietii, nu prea primim nicio instruire in ceea ce inseamna ascultare si nu ne dam seama de faptul ca “a auzi” pe cineva nu reprezinta o activitate pasiva.Pentru a fi un bun ascultator, in primul rand, trebuie sa acorzi atentie.
Atunci cand tu vorbesti si cineva nu este atent, cum te simti? Enervat, frustrat, anxios sau suparat? Astfel de sentimente, de obicei, fac comunicarea mai dificila. Deci, cum putem arata cuiva care vorbeste ca suntem atenti? Putem face acest lucru atat verbal cat si nonverbal.
Cercetarile arata ca aproximativ 85% din comunicare este reprezentata de limbajul nonverbal. Acesta este reprezentat de postura, miscari fizice, contact vizual si prezenta noastra psihologica. Deci, atunci cand cineva vorbeste cu tine, postura ta este inclinata spre vorbitor? Sau ai spatele intors ori bratele incrucisate? Ai un bun contact vizual cu persoana respectiva? Uitandu-te la persoana care vorbeste, nu doar ca aceasta se va simti respectata, ci vei afla si mai multe despre ceea ce este cu adevarat important pentru el/ea.
In cele din urma, nu putem pretinde ca acordam atentie doar prin utilizarea acestor tehnici fizice, fara a fi, de asemenea, prezent si din punct de vedere psihologic. E greu sau poate imposibil sa falsifici interesul fata de ceea ce vorbeste persoana din fata ta. Vorbitorul isi va da sema daca inimile si mintile voastre sunt cu adevarat acolo.
Iata cateva modalitati verbale care demonstreaza daca suntem atenti sau nu:
- Aratand deschiderea de a purta o discutie
- Folosirea unuia sau a doua cuvinte care incurajeaza continuarea discutiei
- Adresarea unor intrebari deschise
- Nu in ultimul rand, trebuie sa stii cand sa taci
De exemplu: “Arati de parca te deranjeaza ceva. Vrei sa vorbim despre asta?” Descrie limbajul corpului unei persoane, urmat de o invitatie deschisa catre o discutie. Daca persoana respectiva alege sa nu accepte invitatia, nu incerca sa o fortezi. Retrage-te si respecta-i intimitatea.
O alta modalitate prin care poti arata ca esti implicat in discutie si prin care poti incuraja comunicarea, o reprezinta raspunsurile scurte cum ar fi: “hmm”, “da, asa e”, sau “spune-mi mai multe”. Acestea pur si simplu transmit ceva de genul: “Da, te ascult! Povesteste-mi mai departe.”
Un bun ascultator foloseste intrebarile cu moderatie deoarce, daca acestea sunt folosite in numar prea mare, tind sa deconcentreze vorbitorul. Deci, foloseste putine intrebari si atunci cand o faci, pune intrebari deschise. Fa o comparatie: “Esti ingrijorat in legatura cu intalnirea de maine?” si “Cum te simti in legatura cu intalnirea de maine?”. O intrebare deschisa este cea care ii permite vorbitorului, mai degraba decat celui care intreaba, sa conduca conversatia si sa clarifice propriile sale preocupari.O intrebare inchisa este ca o intrebare care necesita un raspuns de genul adevarat sau fals, care automat scurteaza conversatia.
Pe de alta parte, stiind cand sa taci, poate fi un instrument puternic de comunicare. Tacerea permite vorbitorului sa devina mult mai constient de propriile sale sentimente.Deoarece multi ascultatori devin mai constienti de sine prin tacere, uneori simt nevoia de a sparge aceasta tacere prin a vorbi si a pune intrebari, in momente nu tocmai potrivite. Din pacate, aceste intrebari perturaba de cele mai multe ori vorbitorul.
Cum poate fi inteleasa tacerea? Acorda mare atentie pozitiei corpului vorbitorului si “asculta” ceea ce iti spune. Incearca sa iti imaginezi ce ar putea simti vorbitorul in acel moment si ia in considerare diferite moduri de a-i raspunde, apoi alege respunsul cel mai util.
Daca iti doresti sa afli cat mai multe lucruri despre o comunicare eficienta si cum sa construiesti succesul prin intermediul acesteia, te asteptam la Trainingul “Construim Succesul Prin Comunicare Eficienta”.
Pentru mai multe detalii, click aici!
Distribuie in social media:
<div class="addthis_sharing_toolbox"></div>
Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:
Te-ar putea interesa si:
[crp]