Ca manager, probabil indeplinesti frecvent mai multe roluri. De exemplu, pe langa faptul ca iti ghidezi echipa, este posibil sa fie nevoie si sa rezolvi un conflict, sa negociezi un contract, sa iti reprezinti departamentul sau sa aprobi o cerere pentru un sistem nou.

Henry Mintzberg, expert in management, a enuntat faptul ca exista 10 roluri principale cu ajutorul carora un manager isi poate categoriza functiile pe care le are. In aceasta serie de articole (prezentarea se va desfasura in doua parti) vom examina aceste roluri si vom vedea cum te pot ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile de manager.

 

Rolurile

Interpersonale

  1. Lider
  2. Liant
  3. Reprezentare

Informationale

  1. Monitorizare
  2. Diseminare
  3. Purtator de cuvant

Decizionale

  1. Rezolvare crize
  2. Alocare resurse
  3. Negociator
  4. Întreprinzător

 

Categoria interpersonala

Rolurile manageriale din aceasta categorie includ furnizarea de informatii sau idei.

  1. Lider – Acesta este punctul in care trebuie sa iti demostrezi abilitatile echipei tale, departamentului tau si probabil intregii companii. In cadrul acestui rol, managerul este responsabil de gestionarea performantei tuturor celor din grup.
  2. Liant – Managerii trebuie sa comunice atat cu persoanele interne companiei cat si cu cele externe. Trebuie sa fii in stare sa iti reprezinti in mod eficient organizatia.
  3. Reprezentare – In calitate de manager ai responsabilitati sociale si juridice. Cei din jur se asteapta de la tine sa fii o sursa de inspiratie. Oamenii din companie te privesc cu admiratie si iti respecta autoritatea.

 

Categoria informationala

Rolurile manageriale din aceasta categorie implica procesarea informatiei.

 

  1. Monitorizare – In cadrul acestui rol cauti cu regularitate informatii in legatura cu organizatia si industria in care profesezi si te afli in cautare de schimbari relevante in mediul profesional. De asemenea, iti monitorizezi echipa atat in legatura cu productivitatea, cat si cu starea lor de satisfactie.
  2. Diseminare – Aici comunici informatii care pot fi utile colegilor si echipei tale.
  3. Purtator de cuvant – Managerii reprezinta si vorbesc in numele organizatiilor din care fac parte. In cadrul acestui rol esti responsabil de transmiterea informatiilor despre compania ta persoanelor din afara ei.

In curand partea a doua

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]