Interviul de angajare este o etapa foarte importanta din cadrul procesului de recrutare. Tocmai din acest motiv, adresarea intrebarilor potrivite este o tehnica pe care tu, ca angajator, trebuie sa o stapanesti cat mai bine. Intrebarile pertinente, care obtin raspunsuri cu mare potential informativ, tin de un talent care, din fericire, se poate dezvolta.
Exista mai multe tipuri de intrebari, fiecare avand rolul lor, dar, pentru a excela in domeniul recrutarii, trebuie sa le cunosti si sa stii cum sa le aplici.
Intrebarile deschise
Acestea sunt cele mai potrivite in momentul in care doresti sa ii faci pe candidati sa vorbeasca liber si sa intre in detalii. Intrebarile deschise sunt cele al caror raspuns necesita mai mult decat un “da” sau un “nu” (<<Povestiti-mi despre…>>, <<Ce stiti despre…?>>). O foarte buna idee consta in folosirea acestor intrebari la inceputul interviului pentru a-l ajuta pe candidat sa se acomodeze si sa se relaxeze.
Intrebarile de sondaj
Sunt utilizate pentru a obtine cat mai multe detalii suplimentare despre o anumita tema. Se folosesc in momentul in care intervievatorul considera ca exista informatii relevante in cadrul unui subiect, pe care candidatul le-a omis. (<<Ati spus ca aveti experienta in domeniul X. Puteti sa imi spuneti mai multe despre ce anume faceati acolo?>>, <<Puteti descrie responsabilitatile principale din locul de munca Y?>>)
Intrebarile inchise
Scopul acestora este de a clarifica o informatie deja furnizata. Raspunsurile sunt formate dintr-un cuvant sau o fraza scurta. (<<Cu cine ati colaborat in proiectul X?>>, <<Ati mai lucrat in programul Y?>>). Sunt utile cand detaliile par irelevante, iar scopul intrebarilor este de examinare.
Intrebarile de capacitate
Rolul lor este de a stabili nivelul de cunostite, de experienta, de aptitudini ale candidatului. Sunt focalizate pe cerintele jobului in discutie si modalitatile in care capacitatile candidatului pot fi aplicate in acesta. (<<Cum ati capatat cunostintele acestea?>>, <<La ce folositi in prezent aceste aptitudini?>>, <<Care sunt problemele cele mai uzuale cu care va confruntati?>>). De cele mai multe ori, acestea sunt intrebari deschise, iar tu trebuie sa soliciti cat mai multe informatii suplimentare, daca este cazul.