Un lucru bine cunoscut despre vorbitul in public este faptul ca acesta nu este un skill la indemana tuturor. Dobandirea statutului de bun orator necesita un proces indelungat de exercitiu si bineinteles dorinta de a depune efort in aceasta directie. Cum sa vorbim in public este un ghid ideal in care Dale Carnegie ofera diverse sfaturi pentru cei ce intampina dificultati in ceea ce priveste construirea unui discurs expresiv si stapanirea emotiilor ce iau nastere in timpul vorbirii.

Cartea de fata abordeaza subiecte multiple: de la dezvoltarea curajului, formarea increderii in sine, imbunatatirea memoriei; pana la secretul unei exprimari reusite si metode de incepere si incheiere a discursului.

Cum sa vorbim in public a lui Dale Carnegie contine o multitudine de sfaturi bazate pe arta vorbitului in public, de retinut ar fi urmatoarele:

Nu este imposibil

Vorbitul in fata unui public nu este o capacitate imposibil de dobandit. Poate fi privita ca orice alta abilitate pe care o poseda cineva. Asadar, oricine are suficienta dorinta poate imbunatati acest aspect.

Emotia dispare

Emotia poate aparea de fiecare data inainte de a incepe un discurs. Partea buna este ca va dura doar cateva secunde, timiditatea dispare treptat o data ce primul pas a fost facut. Este foarte important sa constientizezi faptul ca nu esti singura persoana care s-a aflat vreodata in fata unui public si care s-a confruntat cu valuri repetate de emotii pe parcursul discursului. Multi dintre oratorii celebri au declarat ca au trecut prin episoade de trac si timiditate majora de-a lungul carierei lor.

Exercitiul este cel mai important

Exercitiul este un factor substantial, poate chiar cel mai important. In contrast, teama este cel mai daunator factor. Putem spune ca aceasta din urma nu este decat produsul absentei increderii, iar increderea la randul ei este o dovada clara ca nu va cunoasteti in totalitate capacitatile.

Notitele nu sunt o idee buna

Notitele nu sunt cea mai buna optiune. De ce? Pentru ca publicul tau nu isi doreste sa te asculte citind, el vrea sa te auda vorbind. Mai mult din jumatate din atentia pe care ai putea sa o primesti din partea oamenilor aflati in fata ta va fi distrusa daca apelezi la notite in timpul discursului.

Repeta discursul

ecreeaza momentul inainte sa se intample. Incearca sa il integrezi cumva in activitatile tale obisnuite, de exemplu mersul pe strada sau condusul. Repeta discursul cap-coada, foloseste-te de gesturi si elibereaza-te de tensiune. Tu esti cel mai important public al tau.

Nu te bloca

Oricat de bine esti pregatit, se poate intampla oricand sa uiti anumite cuvinte in timp ce vorbesti. Cum evadezi din aceasta situatie? Reia ultimele cuvinte ale ultimei fraze pe care ai transmis-o. In acest mod poti construi o fraza noua care sa mentina discursul pe linia de plutire. Aplicand aceasta metoda ai putea chiar sa faci insesisabila mica ta ratacire.

Keep it simple

O greseala des intalnita sunt introducerile extrem de lungi sau cele care adreseaza publicului o gluma. Partea de inceput a discursului ar trebui sa fie una scurta, sa expuna maxim doua fraze. In anumite situatii ar putea chiar sa nu existe, publicul doreste de multe ori ca oratorul sa treaca direct la subiect.

O concluzie memorabila

In ceea ce priveste finalul discursului, acesta nu poate lipsi. Majoritatea ascultatorilor pastreaza in minte concluzia discursului tau mai bine ca restul continutului. Asadar, finalul trebuie sa fie unul demn de retinut.

Cum sa vorbim in public se face remarcata prin capacitatile lui Dale Carnegie de a-si captiva si motiva ascultatorii. Mesajul transmis este unul ideal pentru cei ce sunt in cautarea unor modalitati de a-si perfectiona discursul, de a-si aseza ideile intr-un text armonios si nu in ultimul rand, pentru cei ce vor sa se inteleaga pe sine.