Procesul de vanzari necesita adesea creativitate. In ciuda faptului ca multa lume este de parere ca vanzarile tin de partea tehnica a afacerilor, este nevoie si de o doza de creativitate pentru a trece cu brio peste toate provocarile si situatiile dificile ce se ivesc.
Din ce in ce mai multe companii isi doresc angajati care gandesc in afara cutiei si care gasesc solutii rapide. Gasirea de noi perspective si trasformarea acestora in directii strategice nu este tocmai o sarcina usoara.
Insa dezvoltarea partii creative in vanzari deschide oportunitati noi care imbunatatesc semnificativ procesul standard, clasic. Iesitul din zona de confort si incercarea de lucruri noi pot da roade si, cu siguranta, vor fi recompensate.
Pentru asta este nevoie de stimularea creativitatii, asadar, iata cateva exercitii pentru dezvoltarea acesteia in vanzari. Urmatoarele exercitii nu numai ca stimuleaza gandirea creativa, dar sunt si un bun mecanism de lucru in echipa:
Desenat in echipa
Gandirea vizuala poare ajuta la dezvoltarea unor noi idei creative, pe care dezbaterile, brainstorming-ul sau scrisul ar putea sa nu le declanseze. Acest exercitiu presupune ca fiecare membru al echipei sa schiteze o imagine relevanta pentru un concept, idee sau produs. Fiecare schita este apoi oferita altui membru al echipei, care trebuie sa deseneze o schita asemanatoare, pentru acelasi concept, pe aceeasi hartie. La final, imaginile sunt analizate si discutate cu scopul de a descoperi noi conexiuni pe care indivizii nu le-au vazut pe cont propriu.
S.C.A.M.P.E.R.
Acest exercitiu este unul de dezvoltare si imbunatatire a ideilor prin testarea si analizarea lor din diferite unghiuri si puncte de vedere. Acronimul vine din engleza, si fiecare initiala reprezinta un proces prin care trebuie sa treaca o idee, pentru a ajunge la un produs final.
- S – substituire – ce s-ar intampla cu un proiect daca X ar fi Y?
- C – combina – ce s-ar intampla cu proiectul daca am combina X si Y?
- A – adaptare – ce modificari ar suferi proiectul pentru a se adapta altui context?
- M – modificare – ce am putea modifica pentru a oferi proiectului mai multa valoare?
- P – pune in alta folosire – ce alte intrebuintari sau aplicatii poate avea acest proiect?
- E – elimina – ce putem elimina din proiect pentru a-l simplifica?
- R – reorganizeaza – cum am putea reorganiza acest proiect pentru a fi mai eficient?
Acest exercitiu va obliga sa abordati o idee, un concept, un produs si, de cele mai multe ori, un proiect, din mai multe unghiuri si puncte de vedere. Fiecare intrebare va forteaza sa cercetati si mai adanc problema, in vederea descoperirii de noi posibilitati si rezolvari creative.
Cele 6 palarii
Este o metoda de rezolvare a problemelor inventata de Edward de Bono, psiholog si consultant, in 1985. Exercitiul implica analizarea ideilor din sase puncte de vedere diferite. In momentul in care este pus pe picioare un proiect, membrii echipei trebuie sa isi puna, pe rand, fiecare palarie si sa porneasca o discutie sustinand o abordare anume. Fiecare palarie reprezinta o perspectiva.
- Palaria alba – fapte reale/cercetare –Aici se selecteaza intr-un mod obiectiv si neutru datele disponibile si pentru a identifica lacunele informationale. Aici sunt livrate detalii despre context, analiza, tendinte.
- Palaria rosie – instinct, intuitie, emotie – se refera la perspectiva emotionala vis-a-vis de un proiect. Palaria rosie invita persoana care o poarta sa dea vizibilitate sentimentelor, intuitiei, intr-un mod liber, fara judecata. Prin aratarea emotiilor, se poate observa influenta acestora in procesul de gandire. Ce parere ai despre proiect, iti place, nu iti place? De ce iti este teama?
- Palaria neagra – prudenta – ce ar putea merge prost? Aici, persoana care poarta palaria trebuie sa spuna ce nu poate functiona, ce este gresit, ce defecte exista in planul actual. Gratie acesteia, sunt identificate si luate in calcul riscurile, iar planurile vor fi mai precaute.
- Palaria galbena – valori – aceasta se refera la beneficii, valoare si se concentreaza pe tot ceea ce este pozitiv in cadrul proiectului, ce va functiona sigur. Aceasta stimuleaza o privire mai optimista si mai constructiva asupra proiectului sau ideii. Incurajeaza membrii echipei sa discute despre valori.
- Palaria verde – creativitate – aceasta stimuleaza creativitatea, ideile noi si schimbul de idei. Cel care poarta aceasta palarie este incurajat sa prezinte idei alternative si noi, imbunatatite, posibilitati si directii diferite. Gratie acesteia, efortul creativ este recunoscut.
- Palaria albastra – planul – se refera la control si organizare. Are un rol strategic pentru stabilirea planului general si, de ademenea, pentru actiunile ulterioare. Spre deosebire de celelalte palarii aceasta are rol permanent si este purtata de presedintele intalnirii, manager sau directorul companiei. Insa liderul poate aloca rolul/palaria si altor membri din echipa, invitandu-i, astfel, sa ia parte la un exercitiu decizional.
Vindeti produse generice
Obiectivul acestui exercitiu este sa reusiti sa vindeti intr-un mod creativ si convingator un produs generic. Scopul este acela de a invata sa creati nevoia unui produs arhicunoscut. Exercitiul se face in perechi, unul este clientul si alege un produs, celalalt trebuie sa il vanda. “Clientii” trebuie sa aleaga dintre cele mai generice produse, obiecte precum: stilou, scobitoare, paine. O runda este castigata daca vanzarea este una convingatoare si creativa.
Proiectul Zero
Aceasta este o tehnica de dezvoltare a ideilor, este deseori folosita de scriitori si este, in esenta, o forma de scriere libera si concentrata. Pentru comercianti si marketeri, aceast exercitiu ajuta la stabilirea a ceea ce este cunoscut, in prezent, despre un proiect nou si notarea ideilor initiale pe hartie. Pe baza conceptului, ideii, temei, produsului sau proiectului, notati tot ce stiti despre subiect. Apoi, notati ce aveti nevoie sau doriti sa stiti despre subiect. Apoi, notati tot ceea ce considerati important sau care ar putea avea cea mai mica legatura cu subiectul, orice pluteste in jurul acestuia. Oricat de mica este conexiunea, notati-o. Aceasta metoda ajuta la obtinerea de idei pentru proiecte noi. Chiar daca pare dezordonat si nefocalizat, scopul este acela de a trece peste blocajul initial cand intri in contact cu ceva nou. Exercitiul provoaca profesionistii creativi in primele etape ale unui nou proiect.
Aceste cinci exercitii sunt special create pentru a incuraja gandirea creativa si analitica si pentru a creste performanta.
Pe langa acestea, avem in portofoliu o multime de alte tehnici pentru dezvoltarea echipei de vanzari. Vrei si tu un training 100% personalizat pentru compania ta?
Contacteaza-ne acum!