Unii din cei mai mari lideri cunoscuti la nivel mondial precum Sir Richard Branson, Oprah Winfrey si Steve Jobs au dominat titlurile publicatiilor din ultimii ani cu abilitatile lor de a privi in viitor si de a vedea tendintele si oportunitatile care raman necunoscute pentru toti ceilalti.

Cumva, ei au gasit increderea si previziunea de a-si conduce echipele si organizatiile in noi directii care au dus la dezvoltarea de noi produse si servicii, ani la rand mentinandu-se in fata competitorilor lor.

Dar care este formula secreta prin care poti anticipa ceea ce urmeaza si dezvoltarea unei strategii castigatoare pentru a ajunge acolo primul?
Branson, Winfrey si Jobs pot parea niste super-oameni in succesele lor si tindem sa-i consideram ca avand niste talente si abilitati care ne lipsesc multora dintre noi. Dar s-ar putea sa nu fie cazul. Secretul succesului lor ar putea fi de fapt ceva care se afla mai la indemana decat am putea crede.
Toti 3 sunt niste excelenti strategi si a fi un lider strategic este o aptitudine care, la fel ca oricare alta, poate fi imbunatatita prin dezvoltarea anumitor tipuri de comportament.

In cartea “Castigarea Jocului pe Termen Lung”, autori precum Steven Krupp si Paul Schoemaker au identificat 6 discipline de care toti liderii strategici au nevoie pentru a excela: anticiparea schimbarilor de pe piata, ipotezele dificil de materializat si status quo-ul, interpretarea datelor si a punctelor de vedere diferite, capacitatea de a decide ceea ce trebuie facut, alinierea intereselor si capacitatea de a invata atat din succes cat si din esec.

Pentru a deveni si mai bun in anticiparea viitorului, incepe prin a te pune in locul clientului. Afla de ce anume sunt interesati acestia cu adevarat si urmareste-le exeperientele in timpul interactiunii cu organizatia ta. De exemplu, un spital le cere internilor sa se inregistreze ca si pacienti fictivi tocmai pentru a descoperi prin ce experienta trec adevaratii pacienti. Tu cum crezi ca ai putea sa faci asta in compania ta?

Nu mai e nicio indoiala ca abilitatea de a gandi si de a actiona strategic poate avea un impact imens in cariera ta. Liderii strategici sunt flexibili, ei stiu cum sa se adapteze rapid la orice tip de schimbare. Pot doar sa priveasca imaginea de ansamblu si deja stiu cum sa vada conexiunile care vor duce la inovatii majore. De asemenea, ei nu sunt opriti de frica. Asta nu inseamna ca ei nu simt frica, toti o simtim insa ei nu ii dau voie sa ii opreasca din a face ceea ce stiu mai bine.

Distribuie in social media:

<div class="addthis_sharing_toolbox"></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]