Dr. Karl Albrecht, consultant in management si speaker la diferite conferinte din California, este un pionier in reducerea stresului ce apare in viata oamenilor de afaceri. El a definit patru tipuri comune de stres in cartea sa “Stresul si directorul”, aparuta in 1979.
Cele patru tipuri comune de stres ale lui Albrecht sunt:
- Stresul provocat de timp.
- Stresul anticipat.
- Stresul situational.
- Stresul provocat de intalnirea anumitor persoane.
Sa ne uitam la fiecare dintre aceste tipuri de stres in detaliu si sa discutam modul in care se pot identifica si trata fiecare dintre ele.
- Stresul provocat de timp.
Va confruntati cu acest tip de stres, atunci cand va faceti griji cu privire la trecerea timpului sau lipsa acestuia. Va faceti griji cu privire la numarul de lucruri pe care trebuie sa le faceti si va temeti ca veti esua in realizarea acelui lucru. S-ar putea sa va simtiti deprimati, nefericiti, sau chiar fara speranta.
Gestionarea stresului provocat de timp
Acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de stres despre care vorbim azi. Este esential sa invatati cum sa gestionati acest tip de stres daca doriti sa lucrati productiv intr-o organizatie.
- Stresul anticipat
Acesta descrie acel tip de stres cu care va confruntati cu privire la viitor. Uneori, acest stres poate fi axat pe un anumit eveniment, cum ar fi o prezentare viitoare pe care o aveti de sustinut. Cu toate acestea, stresul anticipativ poate fi, de asemenea, vag si nedefinit, cum ar fi un sentiment general de teama cu privire la viitor, sau la gandul ca “ceva va merge prost.”
Gestionarea stresului anticipat
Deoarece stresul anticipativ este bazat pe viitor, incepeti prin recunoasterea faptului ca evenimentul de care va temeti nu trabuie neaparat sa se intample. Utilizati tehnici de vizualizare pozitive si imaginati-va ca situatia merge in directia dorita.
- Stresul situational
Va confruntati cu stresul situational atunci cand sunteti intr-o situatie infricosatoare si simtiti ca nu aveti nici un control. Acest lucru ar putea inseamna o urgenta. De obicei, aceasta este o situatie care implica un conflict, o pierdere de statut sau de acceptare in ochii colegilor. De exemplu, obtinerea concedierii sau a face o greseala majora in fata echipei tale sunt exemple de evenimente care pot provoca stres situational.
Gestionarea stresului situational
Stresul situational, de multe ori apare brusc, de exemplu, s-ar putea fiti prins intr-o situatie pe care nu ati reusit sa o anticipati complet. Pentru a gestiona stresul situational mai bine, este indicat sa invatati sa fiti mai constienti de sine. Acest lucru inseamna recunoasterea semnalelor fizice si emotionale “automate”, pe care corpul vostru le transmite atunci cand suunteti sub presiune.
- Stresul provocat de intalnirea anumitor persoane.
Stresul provocat de intalnirea anumitor persoane graviteaza in jurul unei singure persoane. Va confruntati cu acest tip de stres atunci cand va faceti griji cu privire la interactiunea cu o anumita persoana sau grup de persoane – nu le placeti sau s-ar putea crede ca sunt imprevizibile.
Acesta poate aparea, de asemenea, in cazul in care rolul dumneavoastra implica o multime de interactiuni personale cu clienti. De exemplu, medicii si asistentii sociali au rate ridicate de stres provocate de intalnirea cu anumite persoane, pentru ca oamenii cu care lucreaza in mod obisnuit nu se simt bine, sau sunt profund suparati.
Acest tip de stres se produce, de asemenea, de la “suprasarcina de contact”: cand va simtiti coplesiti sau “scursi” de la interactiunea cu prea multi oameni.
Gestionarea stresului provocat de intalnirea anumitor persoane
Deoarece acest tip de stres este axat in intregime pe oameni, veti gestiona mai bine acest tip de stres lucrand la abilitatile dumneavoastra legate de oameni.
Ai zile in care esti stresat?
Vrei sa afli cum il poti combate si cum iti poti mari toleranta la stres?
Vrei sa intelegi mai bine cum functioneaza stresul si pericolele la care te expui daca il accepti in viata ta?
Probabil iti doresti sa poti elimina stresul cu care te confrunti zi de zi!
Inscrie-te acum la trainingul practic “Cum sa lupti cu stresul”!
Distribuie in social media:
<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>
Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:
Te-ar putea interesa si:
[crp]