Totul pleaca de la comunicare. Si mai ales de la comunicarea eficienta. Intotdeauna asa a fost si credem cu tarie ca intotdeauna asa va fi. Obtinem ceea ce ne dorim in functie de cum stim sa comunicam, Tocmai de accea, trainingurile pentru comunicare eficienta, sunt cele mai cautate in momentul de fata.

Iata cateva ”tehnici” care, aplicate si insusite, te vor ajuta sa comunici mult mai eficient.

1. Daca nu esti sigur de ceea ce a vrut sa iti transmita interlocutorul, cel mai bine este sa ceri clarificari. Nu este nici o rusine. Mai bine il rogi sa repete decat sa intelegi gresit. In functie de ce iti transmite acesta, vei avea o reactie. Ca reactia sa fie cea corecta, trebuie sa fii sigur ca ai inteles corect ceea ce acesta a vrut sa transmita.

2. Atunci cand vrei sa iti impui punctul de vedere vino cu argumente. La fel ca in vanzari, intotdeauna trebuie sa argumentezi daca vrei sa obtii ceva.

3. Incearca sa ceri intotdeauna feedback. Asigura-te ca interlocutorul tau a inteles exact si corect ceea ce doreai sa ii transmiti. Prin faptul ca ceri feedback ii vei arata ca te intereseaza si parerea lui.

4. Fii atent la limbajul paraverbal al interlocutorului tau. Intotdeauna acesta ne furnizeaza informatii mai multe si mai adevarate decat limbajul verbal. Limbajul paraverbal se refera la: tonul vocii, ritmul, volumul vocii, inflexiunile din voce.

5. Acorda o atentie sporita limbajului non verbal: postura, privire, pozitionarea in spatiu, gesturi, imbracaminte, infatisare. Mai mult ca limbajul paraverbal, acestea iti transmit adevaratele pareri ale interlocutorului tau. Daca prin vorbe poti minti, prin limbajul nonverbal este cu mult mai greu.

6. Acorda o atentie sporita cuvintelor pozitive.Incerarca pe cat posibil sa elimin negatiile din limbaj. Interocutorul vostru va fi mult mai deschis catre comunicare in acest fel.

Cu prietenie,

Alexandru Dinu
Trainer, Antreprenor si Specialist in Strategii de Dezvoltare

Participa si tu la cel mai important eveniment dedicat comunicarii eficiente. Training de comunicare eficienta.