Indiferent daca un lider este capitan de echipa, capul unei gospodarii sau presedintele unei companii, telurile acestuia se invart, de obicei, in jurul unui singur lucru: succesul. Abilitatile de conducere de calitate superioara sunt, de multe ori, greu de masurat zilnic, dar efectele lor pe termen lung sunt evidente si de necontestat. Liderii reprezinta o multime de lucruri si au foarte multe trasaturi, dar exista cinci obiceiuri esentiale care, daca se urmaresc si se practica intr-un mod onest si consecvent, pot transforma pe oricine intr-un lider mai bun si le permit acestora sa isi creeze propriul succes.

 

 

  1. Integritate

A fi inzestrat cu aceasta calitate nu este doar unul dintre cei mai importanti factori pentru a fi un mare lider, ci este important de gasit si intr-un prieten, membru al familiei si intr-un membru al societatii. A avea integritate inseamna sa fii sincer cu tine si cu ceilalti, sa mentii un mediu de echitate si egalitate. Cand membrii echipei sunt in cautarea cresterii personale, obtinerii unei promovari sau a unei cresteri salariale, ultimul lucru pe care isi doresc sa-l intalneasca este un „portar” nedrept. Asigurarea unei atmosfere de integritate va ajuta la construirea increderii si incurajarea muncilor mai grele pentru ca membrii echipei vor sti ca li se vor observa meritele si ca vor fi rasplatiti pe masura eforturilor lor.

Cand liderii trateaza angajatii sau membrii echipei cu respect si intelegere, acestia arata capacitatea lor de a promova un mediu de succes, iar rasplata angajatilor se va observa prin mai multa deschidere si daruire catre munca.

 

 

  1. Pasiune

Un mediu de lucru este reprezentat de oameni si de actiunile lor. Astfel, este de datoria unui lider de a promova si de a asigura o atmosfera pozitiva, incurajatoare si indreptata catre succes in cadrul echipei lui. Atunci cand liderii sunt entuziasti si pasionati de ceea ce urmareste echipa, atitudinile devin mai potrivite pentru a atinge obiectivele, ceea ce duce la o productivitate mai mare si un potential mai mare de succes.

A conduce oamenii catre sentimente de pasiune in legatura cu ceea ce fac este un element cheie in a avea membrii echipei implicati personal in munca lor, in proiectul lor, si ii face sa fie si mai concentrati din punct de vedere mental pe ideea de a reusi, de a avea succes. De asemenea, abilitatea de a se plia pe diversele tipuri de invatare care vor fi cele mai eficiente pentru angajati, indiferent daca aceasta implica e-learning sau microlearning, este importanta pentru a insufla pasiune de durata in acestia.

 

 

  1. Generozitate

Ideea de generozitate este adesea legata de bani, in special in lumea afacerilor, dar aceasta reprezinta mult mai mult de atat. Generozitatea poate sa apara intr-o multitudine de feluri si este esential ca aceasta sa fie incurajata intr-un mediu de lucru. Cand sefii observa munca grea sau solutia interesanta pe care un angajat a oferit-o echipei, acestia fac in asa fel incat sa faca cunoscute laudele respectivului individ, transformandu-se astfel in lideri care stimuleaza un mediu de succes.

 

 

  1. Comunicare

O comunicare avansata nu inseamna neaparat capacitatea de a scrie lucrari academice sau memorandumuri, ci mai degraba de a fi capabil sa transmiti un mesaj clar si de multe ori. Liderii buni sunt capabili sa comunice dorintele lor, instructiunile si concluziile intr-un mod usor de inteles pentru angajati si clienti, minimizand astfel confuziile care ar putea pune in pericol succesul echipei.

Comunicarea este ca o strada cu doua sensuri, iar trimitrea unui mesaj nu inseamna ca rezolva toate neclaritatile. Angajatii si membrii echipei ar trebuie sa fie in masura sa abordeze cu usurinta liderul lor, fie pentru a cere clarificari sau pentru a sugera ceva. In cazul in care caile de comunicare sunt blocate intre membrii echipei si lideri, pot aparea cu usurinta probleme care pot afecta productivitatea.

Pe langa abilitatea liderilor de a comunica, acestia ar trebui, de asemenea, sa fie capabili sa creeze un mediu unde se incurajeaza comunicarea intre membrii echipei. Daca s-ar reprezenta grafic comunicarea din cadrul unei echipe, aceasta ar trebui sa arate ca o retea complexa de linii care ar merge inainte si inapoi de la fiecare membru in parte, si nu doar linii directe de la angajati la sef. Un lider adevarat se vede ca si nucleul echipei, nu undeva sus.

 

 

  1. Smerenia (a fi umil)

Deci, ce face un lider atunci cand se atinge unul dintre telurile echipei, chiar unul mic fiind? Impartasesc laudele si meritele, bineinteles. Liderii umili care impartasesc orice lauda primita cu restul echipei sunt intotdeauna apreciati de acestia din urma. Acesti lideri stiu ca, desi ei sunt mentorii sau cei care au rolul de a ghida, nu ar fi reusit sa aiba succes fara eforturile oneste ale membrilor echipei lor.

Atunci cand un lider utilizeaza aceste obiceiuri, incurajand un mediu pozitiv si entuziast, laudand membrii echipei pentru efortul depus, pentru munca lor si le comunica aprecierea, orice obiectiv poate fi atins cu succes.

 

Ai o functie de conducere si vrei sa iti eficientizezi relatia asupra echipei?

Vrei sa inveti cum sa iti conduci echipa si mai bine si sa obtii, alaturi de ea, rezultate remarcabile?

Vrei sa inveti sa fii un lider pentru cei din jurul tau, chiar daca nu lucrezi intr-o pozitie de conducere?

Atunci te asteptam la trainingul “Liderii se fac, nu se nasc”.

Pentru mai multe detalii, CLICK AICI!

Pentru a evalua modul in care numarul diferit de zile de vacanta ar putea afecta atitudinea fata de productivitate, li s-a cerut respondentilor sa completeze o evaluare care masoara preferintele lor cu privire la ritmul de lucru mai lent sau mai rapid. Desigur ca esantionul folosit pentru aceasta cercetare nu a fost foarte mare. Dar atunci cand s-au testat diferentele dintre aceste grupuri cu privire la viteza, nivel de concentrare si nerabdare, s-a ajuns la niste rezultate foarte interesante: in primul rand, s-a constat ca liderii din tarile cu mai multe zile de concediu platit, tind, de fapt, catre un ritm de munca mai rapid, pun un accent mai mare pe cantitate si se simt mai nerabdatori.

De asemenea, au fost intrebati respondentii despre cat de mult sunt de acord cu afirmatia: „Daca as fi in stare sa ma misc mai repede, as putea deveni si mai eficient.” Respondentii din tarile cu mai multe zile de concediu platit, au raspuns mai pozitiv la acest gand.

Luate impreuna, aceste rezultate ar trebui sa linisteasca managerii care isi fac griji cu privire la posibilele efecte nocive ale vacantelor mai lungi. De fapt, avand mai multe zile de vacanta pare sa ii ajute pe angajati sa inteleaga mai bine importanta de a fi nerabdator pentru rezultate si de a realiza cat mai multe lucruri cu putinta.

Deci, a beneficia de o perioada mai lunga de odihna si a vacantelor platite mai lungi se traduce prin fi mai concentrat si prin a obtine mai multe si mai repede la locul de munca? Semnele indica totusi ca „nu”.

Au fost intrebati angajatii, de asemenea, daca s-au simtit „coplesiti de prea multa munca” sau daca acestia „au lucrurile sub control”. 26% dintre cei cu cea mai mare perioada de vacanta s-au simtit coplesiti, comparativ cu 23% dintre americani. Aceasta nu este o diferenta statistica semnificativa, dar acest raspuns ne sugereaza faptul ca pentru cateva zile in plus de vacanta, munca se poate acumula si mai mult, lucru care necesita mai multa pregatire inainte de a pleca in vacanta si mai mult efort de a ajunge la zi cu volumul la intoarcerea din vacanta.

Conform acestor date, angajatii din tarile care au vacanta mai multa au o dorinta puternica de a termina mai multe lucruri, precum si o tendinta de a se misca mai repede. Deci, in timp ce studiul nu arata ca a avea mai multa vacanta reduce stresul, putem observa dovezi ca aceasta creste productivitatea la locul de munca. Cu alte cuvinte, nu e ca si cum pauza luata iti va oferi foarte multe beneficii sau iti va permite sa faci mai multe; pur si simplu petreci mai putin timp la birou fapt ce automat duce la pierderea a mai putin timp.

Poate ca in loc de a spune managementului de HR ca ai nevoie de mai multa vacanta pentru bunastarea sanatatii tale mentale, poti pur si simplu sa spui ca a avea mai multa vacanta te va forta sa fii si mai eficient.

Daca vrei sa stii cum iti poti gestiona mai bine activitatile zilnice si sa inveti strategii care sa iti aduca zilnic mai multe timp pentru tine, te invitam sa participi la Trainingul “Managementul Timpului si Tehnici Avansate de Productivitate Personala”. 

Pentru mai multe detalii, CLICK AICI!

Distribuie in social media:

<div class="addthis_sharing_toolbox"></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]