Liderii sunt acei oameni care fac ceea ce este corect. Managerii sunt acei oameni care fac ceea ce trebuie sa fie corect. (Warren G. Bennis)

Cauvantul lider, iti poate crea in minte o varietate de imagini. De exemplu:

 • Un lider politic in cautarea unui ideal personal.
 • Un explorator care isi croieste o cale prin jungla pentru ca grupul sau sa il poata urma.
 • Un director care lupta pentru dezvoltarea companiei sale, pentru a bate concurenta.

Liderii se ajuta pe ei insisi cat si pe altii, sa faca lucrurile asa cum trebuie. Ei au o directie anume pe baza careia construiesc ceva nou. Leadershipul inseamnă “cartografierea” zonelor care iti aduc castiguri ca echipa sau companie; si asta inseamna a fi dinamic, inspirat și nerabdator.

Chiar daca liderii au o directiva clar stabilita, acestia trebuie sa aiba de asemenea si aptitudini de manager, pentru a ghida oamenii catre destinatia dreapta intr-un mod lin si eficient.

In acest articol ne vom concentra pe procesul de conducere, in special vom discuta despre conducere “transformationala”, model propus pentru prima data de James MacGregor Burns și apoi dezvoltat de Bernard Bass. Acest model evidentiaza gandirea vizionara si aduce schimbari, in locul proceselor de management care sunt destinate mentinerii si imbunatarii constante a performantei curente.

Conducerea insemna un lucru diferit pentru oameni diferiti din intreaga lume, cat si lucruri diferite in situatii diferite. De exemplu, s-ar putea referi la conducerea unei comunitatii, la un lider religios sau la conducerea politica.

Acest articol se concentreaza pe modelul occidental al conducerii individuale si discuta despre conducerea la locul de munca.

Conform ideii de conducere transformationala, un lider eficient este o persoana care face urmatoarele lucruri:

 1. Creeaza o viziune inspirationala a viitorului.
 2. Ii motiveaza si ii inspira pe oameni sa se dezvolte cu aceasta viziune.
 3. Gestioneaza transmiterea viziunii.
 4. Construieste o echipa si o antreneaza, astfel incat aceasta va fi mai eficace in a-si materializa viziunea.

Un lider reuneste toate competentele sale pentru a face toate aceste lucruri posibile.

 1. Crearea unei viziuni inspirationale a viitorului.

 

 

In afaceri, o viziune reprezinta o descriere realista, convingatoare si atractiva a ceea ce vrei tu sa fii in viitor. Viziunea iti da directie, iti seteaza prioritatile si iti ofera un indicator, astfel incat sa poti spune ca ai obtinut ceea ce ai vrut sa obtii.

Prin urmare, a fi lider inseamna a fi proactiv – un lider rezolva problemele, priveste in perspectiva si nu este multumit niciodata de lucruri asa cum sunt ele. Odata ce liderii si-au dezvoltat viziunile, trebuie sa le faca intelese si convingatoare. O viziune convingatoare este aceea pe care oamenii o pot vedea, simti si intelege. Liderii eficenti ofera o imagine bogata a felului in care va arata viitorul atunci cand viziunile lor vor fi realizate. Ei spun povesti inspirate si isi explica viziunile intr-un mod in care nu oricine o poate face.

Aici, liderii combina partea analitica a creatiei vizuale cu pasiunea pentru valorile comune, creand ceva cu adevarat minunat pentru oamenii care sunt condusi.

 1. Motivarea si inspirarea oamenilor

O viziune convingatoare ofera fundamental unei bune conduceri. Insa e o abilitate a liderilor de a motiva si inspira oameni care ii ajuta sa duca mai departe acea viziune.

De exemplu, atunci cand incepi un nou proiect, vei fi foarte entuziasmat, asa ca va fi foarte usor sa primesti sprijin pentru inceput. Cu toate acestea, poate fi dificil sa gasesti o modalitate prin care sa pastrezi o viziune inspirata dupa ce entuziasmul initial dispare, mai ales in cazul in care echipa ta trebuie sa faca schimbari semnificative in modul de a face lucrurile. Liderii recunosc acest lucru si muncesc din greu pe tot parcursul proiectului pentru a conecta viziunea lor cu nevoile idividuale, obiectivele si aspiratiile oamenilor.

Liderii mai pot motiva si influenta oamenii prin carisma lor cat si prin alte surse de energie cum ar fi oferirea bonusurilor sau atribuirea unor sarcini. Cu toate acestea, liderii buni nu se bazeaza pe acest tip de putere pentru a motiva si inspira pe altii.

 1. Gestionarea transmiterii viziunii

Liderii trebuie sa se asigure ca lucrarile necesare pentru a transmite viziunea, sunt gestionate corespunzator. Pentru a face acest lucru, membrii echipei au nevoie de obiective de performanta care sunt legate de viziunea echipei in ansamblu. Liderii, de asemenea, trebuie sa se asigure ca gestioneaza eficient schimbarile. Acest lucru ajuta la asigurarea ca schimbarile necesare pentru transmiterea viziunii sunt puse in aplicare fara probleme, cu sprijinul si sustinerea persoanelor afectate.

 1. Antrenarea si construirea unei echipe pentru a-ti materializa viziunea.

Dezvoltarea individuala cat si cea a echipei, sunt activitati importante desfasurate de liderii transformationali. Pentru a dezvolta o echipa, liderii trebuie sa inteleaga mai inatai dinamica acesteia. Un lider se va asigura apoi ca membrii echipei au competentele și abilitatile necesare pentru a-si face treaba si a-si atinge viziunea. Ei fac acest lucru prin oferirea și primirea de feedback regulat, precum și prin pregatirea oamenilor pentru a imbunatati performanta individuala si a echipei.

Conducerea include, de asemenea, cautarea potentialului de lider in ceilalti. Prin dezvoltarea abilitatilor de leadership in echipa ta, sa creezi un mediu unde succesul poate continua pe termen lung, acest lucru reprezentand o mare dovada a unei bune conduceri.

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]