Brainstorming, ambitie, entuziasm, dorinta de a schimba un mod de functionare a ceva in lume – sunt cele mai comune moduri de a atinge starea creativa prin care gasesti solutii originale. Dar nici frica nu este un declansator usor de ignorat. Desigur, frica poate fi abordata in doua moduri distincte: ascunsul sub patura sau prevenirea situatiei.

 

In acest moment, nu cred ca ar surprinde pe nimeni sa aduc in discutie cea mai mare frica a lui Bill Gates, deopotriva cu una dintre cartile lui preferate de autodezvoltare. I Contain multitudes the microbes within us and grander view of life-Ed Yong, este prima carte pe care Gates o sa o recomande pentru cei in cautare de resurse pentru autodezvoltare.  Pentru ca, „iti schimba perceptia asupra vietii si grandorii ei”, desigur, sa intelegi ca organismul tau este sustinut de milioane de alte microorganisme ce functioneaza in tandem, poate fi intrucatva revelator, dar si inspaimantator. Mai ales daca esti germofob intr-o masura sau alta. Si, sa fim sinceri, toti suntem, prin educatie, intr-o masura sau alta germofobi. Insa, ce poate fi cu adevarat stimulator in schimbarea perceptiei cand vorbim de cartea aceasta, este perspectiva asupra sanatatii la nivel global. Mai ales daca esti Bill Gates, iar statistica iti arata ca cea mai mare temere a ta, o epidemie infectioasa, este foarte probabila.

 

Bill Gates – de la teama, la inovarea sistemului medical global

 

Pornind de la cel mai mare cosmar al lui, Bill si Melinda Gates au creat „Gatesfundation”, care se ocupa de imbunatatirea sistemului medical la nive global si cu cercetarea si dezvoltarea vaccinurilor pentru boli infectioase. Mai mult ca sigur ati auzi de conferinta care a starnit atacuri de anxietate si o doza de paranoie, in randurile nevorbitorilor de engleza. O conferinta la care Bill Gates a vorbit despre suprapopulare si reducerea acesteia prin vaccinuri. Concret, Gates a pus pe masa o problema din evul mediu, inca persistenta in tarile din lumea a treia. Conceperea unui numar mare de copii in familile africane, nu se datoreaza unei traditii, ci faptului ca, datorita inaccesibilitatii sistemului medical si a conditilor proaste de viata, din 10-15 copii doar 2 sau 3 ajung la maturitate. Insa, acest mod de viata aparent inofensiv pentru noi, europenii sau americanii sau, in orice caz, tarile instarite acest lucru prezinta doua probleme majore: suprapopularea planetei si viteza cu care pot circula virusii si bacterile mortale. Estimativ, datorita transportului modern, daca ar izbucnii o noua epidemie de febra spaniola, in mai putin de 2 ani, ar muri peste 30 de milioane de oameni.  Si fix acest aspect ii alimenteaza lui Gates pe deoparte frica, pe deoparte vointa de a crea un mediu pentru cercetare, dar si un motor de alimentare pentru dorinta lui de a inova si revolutiona sistemul medical la nivel global.

 

Pana in prezent fundatia a reusit sa dezvolte vaccinuri pentru virusul Zika, sa gaseasca o solutie pentru Viermele de Guinea si sa ofere acces la sistemul medical si educational in mai multe zone din Africa. Prin acest proces, programele dezvoltate de fundatia lui, au reusit sa reduca rata mortalitatii copiilor de pana in 5 ani, astfel salvand peste 122 de milioane de copii din 1990, pana in prezent. In plus, cu ajutorul autoritatilor in SUA, Gates a creat un institute pentru urmarirea si si estimarea evolutiei virusilor si bolilor infectioase.

Nu e prea rau nu? Frica lui, generata de dezvoltarea lenta a solutiilor medicale la nivel global, a fost motorul de alimentare pentru solutii, cercetare si dezvoltarea modurilor de prevenire a unei tragedii umane si salvarea oamenilor din lumea a treia.

Iata, inovatia nu este rezultatul direct al gandirii creative, dar este rezultatul cautarii de solutii a unor probleme care ne preseaza pe noi sau intreaga omenire. Fie ca aceasta vede problema, au ba.

Asadar, daca inca te stradui sa gasesti o problema fara solutii, poti incerca sa te intrebi de ce iti este teama ca se va intampla in piata sau cu afacerea ta. Poate asa vei gasi o problema de care nici nu erai constient si, desigur, o solutie.

 

 

Daca vrei sa afli mai multe despre inovatie, hai la cursul nostru corporate Up in the sky – create and inovate!

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]