“Management inseamna a face lucrurile corect. Leadership inseamna a face lucrurile corecte.” – Peter Drucker
Liderii de exceptie poseda o extraordinara inteligenta sociala si au o adevarata pasiune pentru schimbare. Insa mai presus de toate, au o anume viziune care le spune exact care sunt lucrurile ce merita cu adevarat atentie.
Oamenii mai destepti sunt automat si lideri mai iscusiti?
Desi raspunsul general ar fi “da”, depinde la ce ne referim cand spunem “destept”. Aproape un intreg secol de cercetari asupra inteligentei de baza (aceasta insemnand inteligenta “academica” sau “verbala”, cunoscuta ca IQ) sugereaza ca IQ-ul este destul de putin relevant in caracterizarea unui lider de succes.
Exista oameni pe care desi ii consideram genii, nu sunt tocmai potriviti pentru a fi lideri (spre exemplu oamenii de stiinta, matematicienii sau artistii). Pe de alta parte, vedem lideri care nu par tocmai inteligenti. Unul din liderii Statelor Unite a afirmat recent ca nu trebuie sa fii genial pentru a face parte din Congres.
Asadar, IQ-ul conteaza, dar nu atat de mult pe cat s-ar crede. Exista si alte tipuri de inteligenta.
In ultimii ani s-a dezvoltat masiv interesul pentru ceea ce numim “inteligenta emotionala” (numita si EQ). Inteligenta emotionala este acea abilitate de a comunica la nivel emotional cu cei din jur, de a te lasa ghidat de emotii intr-un proces decizional, de a fi capabil sa le controlezi si a avea cunostinte despre procesele emotionale.
Este oare inteligenta emotionala legata de leadership?
Este, intr-o oarecare masura. E foarte important sa se creeze relatii intre lideri si cei ce ii urmeaza, iar liderii carismatici par a avea o capacitate extraordinara de a comunica la nivel emotional.
In concluzie, relatia dintre EQ si leadership este semnificativa, dar destul de slaba.
O a treia forma de inteligenta este extrem de importanta pentru lideri, iar aceasta nu a primit sufiienta atentie pe cat ar fi meritat:
Inteligenta sociala este acea abilitate de a intelege situatiile de tip social, de a juca roluri sociale si de a-i influenta pe ceilalti. Aceasta implica sa fi capabil de a vedea perspectivele celorlalti si de a intelege normele sociale complexe si abstracte. De asemenea, de a intelege regulile informale care guverneaza orice situatie de tip social. Inteligenta sociala este ceea ce unii ar numi “inteligenta de zi cu zi” sau “istetime”.
Deci, cum s-ar putea referi aceste tipuri de inteligenta celor ce aspira la a fi lideri de succes? Vestea buna este ca ultimele doua tipuri de inteligenta se pot educa. Atat inteligenta emotionala, cat si cea sociala tin de aptitudini interpersonale. Cu cat ne dezvoltam mai mult abilitatile de comunicare, cu atat se vor dezvolta si cele doua tipuri de inteligenta, implicit si aptitudinile legate de leadership.
Pentru a-ti dezvolta aptitudinile in diverse domenii, inscrie-te la un training aici.
Distribuie in social media:
<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>
Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:
Te-ar putea interesa si:
[crp]