Cat de bine iti administrezi timpul? Daca esti ca majoritatea oamenilor, raspunsul nu poate fi complet pozitiv! Poate ca te simti supraincarcat si de multe ori trebuie sa lucrezi pana tarziu pentru a te incadra in termenele limita. Sau poate zilele tale par a trece de la o criza la alta, iar acest lucru este stresant si demoralizator.

Multi dintre noi stim ca ne-am putea gestiona timpul mult mai eficient; dar poate fi dificil sa identificam greselile pe care le facem si modalitatile prin care le putem imbunatati. Cand ne gestionam timpul bine, se poate observa cum productivitatea creste si nivelul stresului scade. Ne putem aloca mai mult timp pentru proiectele interesante si pentru care recompensa este mult mai mare, proiecte care pot face diferenta intr-o cariera. Pe scurt, suntem mai fericiti!

Greseala 1:

Imposibilitatea de a avea o lista cu lucrurile “De facut”. Ai avut vreodata acel sentiment frustrant cum ca ai uitat sa faci o parte importanta din munca? Daca da, probabil ca nu folosesti o lista cu lucruri “De facut” pentru a fi stapan pe situatie (sau daca folosesti e posibil sa nu o utilizezi prea eficient).

Trucul utilizarii acestor liste se afla efectiv in prioritizarea sarcinilor de pe acestea. Multi oameni folosesc un sistem de codificare de tipul A – F (A pentru elementele prioritare si F pentru elementele mai putin prioritare). Daca ai proiecte mari pe lista ta, atunci, daca nu esti atent, lucrurile de pe lista pot fi vagi si ineficiente. De exemplu, este posibil sa fi scris “Incepe propunerea bugetului”. Dar ce presupune aceasta? Lipsa detaliilor poate cauza amanari sau ratarea de etape cheie. Deci, asigura-te ca proiectele sau cerintele mari sunt impartite in subcapitole, pasi mici de urmarit sau actiuni specifice – asa nu se va trece cu vederea peste nici un aspect important.

Greseala 2:

Nesetarea obiectivelor personale. Stii unde ai vrea sa fii in sase luni? Dar anul viitor in aceesi perioada sau chiar peste zece ani de acum incolo? Daca nu, a venit timpul sa-ti setezi niste obiective personale.

Stabilirea obiectivelor personale este esentiala pentru a-ti gestiona timpul eficient, pentru ca obiectivele iti seteaza o destinatie si viziunea pentru care vei lucra. Cand stii unde vrei sa ajungi poti sa-ti gestionezi prioritatile, timpul si resursele necesare pentru a ajunge acolo.

Pentru a seta niste obiective inteligente si eficiente, trebuie sa citesti “Locke’s Goal Setting Theory”. Aici vei invata cum sa-ti setezi obiective clar definite, dar care te si motiveaza in acelasi timp. Te vei bucura, probabil, si de cartea “Insight into Long Fuse, Big Bang” de Eric Haseltine. Aceasta carte te invata cum sa te concentrezi pe obiectivele tale pe termen lung fara a le neglija pe cele pe termen scurt.

Greseala 3:

Nestabilirea prioritatilor. Asistentul tau tocmai a venit cu o situatie de criza care solicita implicarea ta chiar acum, dar tu esti in mijlocul unei sesiuni de brainstorming pentru gasirea de idei pentru un client. Esti sigur ca ai o idee stralucita cu privire la o campanie de marketing, dar risti sa pierzi firul gandirii tale din cauza situatiei de criza aparute. Uneori este greu sa-ti setezi prioritatile, cu atat mai mult atunci cand te confrunti cu un val de sarcini aparent urgente. Cu toate astea, este esential sa inveti cum sa prioritizezi eficient sarcinile daca doresti sa gestionezi timpul mai bine.

Un instrument care te poate ajuta sa faci asta eficient este Matricea Actiunilor Prioritare. Aceasta matrice te va ajuta sa determini daca o sarcina are o prioritate mai mare si are un randament ridicat sau daca are o prioritate mai mica si nu necesita o implicare asa de mare. Vei gestiona timpul mult mai bine in timpul zilei daca stii care este diferenta intre cele doua categorii. Ai putea sa mai vrei sa parcurgi si trainingul nostru “Managementul Timpului Si Tehnici Avansate De Productivitate Personala” pentru a continua imbunatatirea acestor abilitati.

Greseala 4:

Multitasking Pentru a putea gestiona toate cerintele. Alina scrie regulat email-uri in timp ce vorbeste cu ai sai clienti la telefon. Cu toate acestea, in timp ce Alina crede ca aceasta este o buna utilizare a timpului ei, adevarul e ca poate lua cu 20-40% mai mult timp pentru a reusi sa termine lista cu ce si-a propus.

Rezultatul este slab calitativ atunci cand ea face mai multe lucruri deodata – email-urile sunt pline de greseli si clientii ei sunt frustrati din cauza ca Alina nu se concentreaza cum trebuie. Astfel, cel mai bine ar fi sa uiti de multitasking si, in schimb, sa te concentrezi doar pe o sarcina intr-un un anumit moment. In acest fel, munca prestata va avea un nivel mult mai ridicat de calitate.

Greseala 5:

A nu lua pauze. E frumos de crezut ca poti lucra 8-10 ore intregi si fara intrerupere, mai ales atunci cand ai si un termen limita. Dar e imposibil pentru oricine sa se concentreze si sa produca o munca de o calitate superioara fara a-i acorda creierului timp pentru a se odihni si pentru a se reincarca. Deci, nu cataloga pauzele ca “pierdere de timp”. Acestea iti ofera un moment de relaxare/odihna dupa care poti gandi creativ si poti munci mai eficient. Daca e greu sa te opresti din lucru, atunci programeaza-ti pauzele din timp sau seteaza-ti alarme care sa-ti aminteasca de acestea. Du-te la o plimbare rapida, ia-ti o cana de cafea sau stai pur si simplu si mediteaza la birou. Incearca sa iti iei o pauza de 5 minute la fiecare ora sau la doua si asigura-te ca iti acorzi suficient timp pentru masa de pranz. Nu vei produce o munca de calitate superioara daca ti-e foame!

 

 

 

Vrei sa ai mai mult timp la dispozitie?

Vrei sa iti imbunatatesti eficienta zilnica?

Vrei sa stii cum iti poti gestiona mai bine activitatile zilnice si sa inveti strategii care sa iti aduca zilnic mai multe timp pentru tine?

 

Atunci vino la trainingul intensiv “Managementul Timpului Si Tehnici Avansate De Productivitate Personala” pentru a obtine toate aceste lucruri!

 

 

 

Distribuie in social media:

<div class="addthis_sharing_toolbox"></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]