Fiecare manager are cel putin o parte a muncii sale de care nu este multumit. De exemplu: cineva din echipa nu functioneaza la inaltimea asteptarilor si esti nevoit sa faci ceva in acest sens. Dar inainte de a decide cum sa abordezi aceasta problema, este important sa descoperi de unde a pornit aceasta.

Se spune ca performanta rezulta din imbinarea capacitatii cu motivatia. Prin urmare, un angajat trebuie sa aiba capacitatea de a indeplini o sarcina precum si motivatia de a face acest lucru.

Lipsa capacitatii

Primele patru cauze provin dintr-o lipsa de capacitate :

  1. Resursele

In cazul in care angajatului tau ii lipsesc bani, timp, sau bunuri pentru a finaliza o sarcina, el nu va fi capabil sa o duca la bun sfarsit oricat de mult ar incerca. Aceasta e probabil cea mai simpla cauza de la care porneste o problema, insa acesta ar trebui sa descopere cauza problemei in loc sa lucreze in continuare cu resurse neadecvate.

  1. Obstacolele

Obstacolele pot afecta, printre altele, si primirea unei decizii de la clienti sau persoane foarte importante, sau pot crea probleme de colaborare cu un alt departament. Ca manager, ar fi bine sa poti interveni in incercarea de a-i ajuta pe angajati sau de a gasi o cale prin care sa ocoleasca acele obstacole, astfel incat sa duca treaba la bun sfarsit.

  1. Competentele

Uneori, o problema de performanta inseamna lipsa de competente. Poate ca angajatul a fost promovat inainte ca el sa fie pregatit sau i s-a dat un alt set de atributii pe care nu le poate indeplini. Inainte de a face toate aceste lucruri, angajatii ar trebui indrumati sau trimisi la niste cursuri de formare care pot rezolva aceasta problema de performanta.

  1. Asteptarile

In cazul in care nu ai stabilit niste parametri clari, nu ti-ai setat asteptarile pentru un proiect sau angajatul te-a inteles gresit, acest lucru poate fi o cauza majora a unei performante slabe. Gandeste-te din nou care sunt obiectivele proiectului tau si rezultatele pe care vrei sa le obtii, si vezi daca poti clarifica orice confuzie sau problema de comunicare.

Lipsa de motivatie

Al doilea set de cauze pentru performante slabe, sunt mai personale și emotionale  si se bazeaza pe o lipsa de motivatie:

  1. Lipsa recunostintei

Sunt angajatii laudati sau recompensati pentru munca lor de calitate? Unii angajati ar putea deveni delasatori in cazul in care percep ca munca lor nu este apreciata. Pentru unele persoane, aprecierea muncii lor este foarte importanta, pentru satisfactia lor personala.

  1. Lipsa sanctiunilor

Problema opusa lipsei de recunostinta, este lipsa sanctiunilor. Daca nu exista sanctiuni pentru performante slabe, unii angajati ar putea crede ca pot scapa cu intarziatul la munca sau munca slab calitativa (neterminata). Nu incepe prin a-i pedepsi pe acestia imediat; fa-ti timp pentru a revizui sau pentru a proiecta pas cu pas o serie de consecinte pentru performante slabe si fa-o cunoscuta intregii echipe, inainte de a implementa procedura. Primul pas poate fi foarte simplu, constand intr-o conversatie despre problema in cauza, si de acolo crescand gradual.

  1. Epuizarea

In cazul in care un angajat pare plictisit sau epuizat este treaba managerului de a incerca sa-l ajute sa iasa din aceasta stare si sa-l reenergizeze. Epuizarea nu inseamna ca respectivul angajat poate sa scada ritmul de lucru si nici sa produca ceva slab calitativ. Acesta ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru un manager bun, ar trebui sa isi dea seama de faptul ca talentele angajatului nu sunt folosite la un potential optim. Performanta slaba poate sa fie, de asemenea, un mod pasiv-agresiv prin care angajatul incearca sa remedieze ceea ce vede gresit, si de aceea e nevoie de atentie pentru a observa care este adevarata cauza a problemei.

Dupa cum poti vedea, vorba “O marime se potriveste peste tot” nu se aplica si atunci cand este vorba despre gestionarea problemelor legate de performanta. Atribuirea unei pedepse cuiva care nu detine resursele sau abilitatile necesare, nu este o abordare tocmai corecta; dar nici prescrierea de traininguri suplimentare pentru cineva care are de fapt nevoie de laude. Identificarea cauzei principale pentru care performanta este problematica, este cea mai importanta inainte ca tu sa gasesti solutia perfecta.

 

 

Vrei sa inveti de unde si cum poti sa atragi talent de top in compania ta?

Vrei sa recunosti de fiecare data un potential angajat potrivit si unul nepotrivit?

Vrei sa nu mai pierzi timp si bani din cauza recrutarilor ineficiente?

 Atunci vino la trainingul intensiv “Cresterea Eficientei In Procesele De Recrutare”. Pentru mai multe detalii, click aici!

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]