De-a lungul timpului, leadershipului i s-au atribuit numeroase definitii. Exista atat de multe viziuni si interpretari ale conceptului de leadership, incat ar fi greu sa ii gasim un sens singular si concret.

V-am pregatit aici 10 dintre cele mai populare discutii TED despre leadership de la marii lideri din intreaga lume:

 

1. Diferenta dintre castig si success – John Wooden

Pentru a fi un lider de succes, cum altfel ai putea incepe mai bine decat prin a defini exact ceea ce vrei sa spui prin “succes”? John Wooden redefineste succesul ca fiind mult mai mult decat un simplu castig.

In calitate de fost jucator de baschet si antrenor principal la Universitatea din California, James Wooden explica aceasta diferenta cu o simplitate profunda si ii indeamna pe toti ceilalti sa urmareasca ce este mai bun in ei insisi. Discursul antrenorului dureaza 17 minute si este o adevarata sursa motivationala!

 

 2. Indrazneste sa nu fii de acord –  Margaret Heffernan

In aceasta discutie, Margaret Heffernan explica modul in care dezacordurile stau la baza progresului si ca indivizii au nevoie de forme de conflict pentru a merge mai departe. Acest videoclip vine ca o sursa de motivatie pentru lideri, indemnandu-i pe acestia sa invete cum sa valorifice esecurile din trecut pentru a crea schimbari pozitive in munca lor.

3. De ce liderii buni te fac sa te simti in siguranta? – De Simon Sinek

Videoclipul lui Sinek pe aceasta tema duce la intelegerea increderii la un nivel cu totul nou. La urma urmei, oamenii sunt specii emotionale care se lupta cu insecuritati si vulnerabilitati. Un lider bun isi aduce angajatii intr-un cerc de incredere. Acest lucru este deosebit de important in economia de astazi, unde locurile de munca sunt distruse atat de repede pe cat sunt create. Sinek ne spune ca liderii au responsabilitatea de a-si face angajatii sa se simta in siguranta.

4. Ce iti trebuie ca sa fii un lider bun – de Roselinde Torres

Roselinde Torres a dezvoltat o intelegere profunda a ceea ce face ca liderii sa fie eficienti. Ea adreseaza publicului 3 intrebari care stimuleaza gandirea asupra lucrurilor necesare pentru a fi un bun lider.

In cele 9 minute de discurs, Torres sustine ca cel mai bun mod de a invata si intelege leadershipul poate fi chiar sub nasul tau.

5. Asculta, Invata… Apoi condu! – de Stanley McChrystal

Stanley McChrystal este un fost general care a petrecut zeci de ani in armata. Cunostintele sale acumulate despre leadership se rezuma la cat de bine asculti si inveti, precum si modul in care pozitionezi esecul.

Opinia lui McChrystal despre conducere poate fi rezumata cu urmatorul citat:

„Liderii nu sunt buni pentru ca au dreptate; sunt buni pentru ca sunt dispusi sa invete si sa aiba incredere. Iar acestea nu sunt lucruri usoare.”

6. Everyday Leadership – de Drew Dudley

Prin abordarea sa, Drew Dudley incearca sa se asigure ca toata lumea intelege cum “sa scoata” la suprafata liderul din interior. Prea multi oameni cred ca un leadership excelent este rezervat exclusiv oamenilor extraordinari.

Discursul sau plin de umor aminteste de toate lucrurile marunte pe care le fac liderii in fiecare zi. Astfel, Dudley ne aminteste ca leadership-ul nu este rezervat unui segment special al societatii si ca oricine poate fi un lider bun.

7. Secretele succesului in 8 cuvinte, 3 minute – de Richard St. John

Analistul si autorul Richard St. John a reusit sa integreze 7 ani de interviuri intr-o prezentare de neuitat de 3 minute despre ceea ce este nevoie pentru a avea cu adevarat succes. Acest discurs este fascinant prin faptul ca este prezentat in doar 3 minute si este transmis publicului precum o lectie complexa de 2 ore din cadrul cursurilor destinate elevilor de liceu.

8. Trail, error and the God complex – de Tim Harford

Potrivit lui Tim Harford, greselile in leadership sunt la fel de valoroase si utile precum succesele. Harford sugereaza ca unele dintre cele mai mari succese se construiesc dintr-un sistem de incercari si erori. Sfatul lui este ca liderii sa inceapa sa-si priveasca greselile ca pe o experienta de invatare in loc de o infrangere.

9. Cum sa incepi o miscare – de Derek Shivers

Derek Sivers este cunoscut drept fondatorul CD Baby. Muzician profesionist inca din 1987, a inceput CD Baby din intâmplare in 1998, când isi vindea propriul CD pe site-ul sau web, iar prietenii au intrebat daca le poate vinde si pe ale lor. CD Baby a fost cel mai mare vanzator de muzica independenta de pe web, cu peste 100 milioane de dolari in vanzari pentru peste 150.000 de clienti muzicieni.

In aceasta scurta, dar incredibila prezentare, Derek Shivers se foloseste de un videoclip popular care ilustreaza puterea de a inspira o persoana si modul in care acel adept merita la fel de mult credit ca liderul initial.

 

10. Cum sa-ti raspandesti ideile – de Seth Godin

Daca initial raspunul la discutia lui Seth Godin pare a fi „social media”, ar trebui sa va mai ganditi inca o data. Aceasta discutie TED a avut loc in 2007, cu cativa ani inainte ca social media sa devina mediul principal de raspandire al ideilor. Godin, insusi autor si expert in marketing, explica importanta afirmarii pe piata si de ce chiar si cele mai nebunesti idei pot deveni cele mai de succes.