Vorbitul in public este dificil chiar si pentru cei mai dezghetati oameni. Pentru a vorbi in public nu este suficient sa iti cunosti domeniul cu de-a firul. Nici darul oratoriei si a limbei ascutite nu este suficient, ori avantajul de a fi un extrovertit.

Sa fim sinceri, e usor sa fim relaxati, sa explicam si sa discutam in grupuri de 5-10 persoane. Ba chiar, este posibil sa fim atat de captivati de atmosfera, incat sa nici nu observam ce se intampla in jurul nostru. Trebuie sa multumi empatiei umane si a catorva mecanisme biologice ce tin de empatie pentru asta.

In orice caz, lucrurile se schimba radical in momentul in care ai pasit pe scena si o multime de ochi se abat asupra ta. Iar daca ai trecut de track-ul scenic initial, mai ramane marea problema a captivarii publicului. Cand esti pe scena nu este suficient sa tii un monolog, pentru ca esti acolo sa educi oamenii, ori asta inseamna interactiune.

In plus, nimeni nu vrea sa stea intr-un scaun timp de doua ore pentru a privi un om cum vorbeste rapid, sacadat sau cu dorinta de a indrepta oamenii spre a ii cumpara produsele sau spre a il urmarii pe social media.

Sau cel putin asta ne spune cel mai apreciat speaker de la TEDX, Simon Sinek, care este nu numai introvertit, dar de fapt se simte incomod cand vorbeste in public. Cu toate acestea, el isi captiveaza publicul de fiecare data.

1.Fii acolo sa oferi, nu sa iei.

Oamenii simt cand esti acolo din motive egoiste si nu numai ca vor inceta sa fie atenti la tine, insa nici nu or sa te mai ia in serios.

Principalul motiv pentru care mergem la conferinte este sa invatam, sa facem schimb de experiente si sa gasim oameni care vorbesc pe aceeasi limba cu noi, in domeniul in care activam. In definitive, de c ear merge un om care activeaza in domeniul constructilor la o conferinta de neurostiinte? Daca excludem, desigur, hobby-urile.

Publicul tau este acolo sa invete de la tine, sa iti afle secretele succesului sau ultimele descoperiri in domeniu. Nu incerca sa iti faci reclama pe scena, in schimb incearca sa oferi informatie valoroasa pentru toti cei din jurul tau.

2.Mentine contacul vizual cu cei din public.

Atat cat poti, incearca sa te uiti in ochii oamenilor din public rand pe rand. Mentine contacul vizual pana cand termini o fraza sau un gand, cu cate un om, pe rand. Asa vei simti ca vorbesti cu publicul, nu in fata unui public. Pe tine te ajuta sa te simti relaxat, iar pe ei sa se conecteze cu tine si ceea ce vrei sa transmiti.

3.Nu te chinui sa ii convingi pe cei care te dezaproba, stai concentrat pe cei care te asculta.

Cu totii percepem constient sau inconstient limbajul corpului si semnalele pe care ni le transmit ceilalti. Asadar, este imposibil sa nu observi un om care isi clatina capul dezaprobator, sta cu picioarele incrucisate sau cu bratele stranse in x. Nu te concentra pe ei, pentru ca o sa ramai blocat pe idee si vei incerca sa o demonstrezi la infinit. Astfel o sa ii pierzi si pe cei interesati de ceea ce spui.

Incearca sa te concentrezi pe cei care sunt fericiti sa te asculte, pe cei care chiar vor sa invete de la tine. Pana la final, cand iti vei termina prezentarea, poate chiar si cei care te-au dezaprobat la inceput vor fi de acord cu tine.

 

Daca vrei sa afli mai multe despre public speaking, inscrie-te la trainingul nostru de public speaking!

Distribuie in social media:

<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>

Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:

Te-ar putea interesa si:

[crp]