Arta oratoriei nu este dedicata doar profesorilor, politicienilor si oamenilor care vorbesc in conferinte. Public Speaking-ul nu se refera doar la cei care isi doresc sau trebuie sa vorbeasca maselor de oameni.
In ciuda a ceea ce ai putea crede, a vorbi in public iti poate oferi sansa unei promovari, te poate ajuta sa iti deschizi noi oportunitati in cariera. Anxietatea poate fi un impediment major atunci cand trebuie sa prezentam un proiect mai amplu, sa vorbim cu persoane noi care ar putea fi esentiale pentru dezvoltarea carierei sau, pur si simplu, pentru obtinerea unui proiect important pentru noi insine.
Abilitatea de a vorbi in public este o necesitate practica atunci cand vorbim despre dezvoltarea carierei. Emotiile si senzatia de impleticire in cuvinte sunt ceva mai comun de cat ai putea crede. Exista oratori innascuti dar nu este o cerinta obligatorie sa fii un bun orator din nastere pentru a avea un discurs exceptional.
Sunt destule metode de a-ti imbunatati public speaking-ul atat pe scena cat si in afara acesteia.
Practica!
Recita-ti discursurile de cate ori ai ocazia – acasa in fata oglinzii, in fata prieteniilor si asa mai departe. Asculta opinile lor si incearca sa le folosesti. Emotiile se vor diminua cu timpul. Un alt mod de a avea un feedback autentic este sa te inregistrezi vorbind. Asculta cu atentie si remediaza ceea ce tie nu ti-a placut.
Sport
Ceea ce numim in limbaj popular trac de scena se datoreaza unei glande numite amygdalia, aceasta secreta o substanta numita ”cortizol” denumit popular si ”hormonul stresului”. Din cauza cortizolului avem momentele de lapsus, mainile transpirate, momente de impotmolire in cuvinte si asa mai departe. Cea mai buna solutie inainte de a merge la lucru sa prezinti un proiect important sau inainte de a urca pe scena, este sa arzi cortizolul -mergi la sala, plimba-te putin. Poti chiar sa incerci sa faci gesturi cat mai solicitante pentru tine daca nu ai avut timp pentru una dintre metodele de mai sus.
Angreneaza publicul in discutie
Monologurile sunt plictisitoare atat pentru sustinator, cat si pentru audienta. In cele mai multe cazuri, ofera vorbitorului senzatia de izolare si sporesc anxietatea. Incearca pe cat posibil sa pui intrebari publicului tau. Daca cineva te intrerupe cu o intrebare, raspunde-i! Nu trebuie sa te deranjeze faptul ca cineva te-a intrerupt, din contra, ar trebui sa te bucure faptul ca cineva asculta cu interes ceea ce spui. Daca esti pus in fata unei intrebari la care nu poti raspunde, admite asta si concentreaza-te pe cat posibil sa raspunzi cu ceea ce cunosti foarte bine.
Daca ti-a placut articolul si vrei sa aflii mai multe te asteptam in data de 17-18 Februarie 2017 – Training de Public Speaking – “Invinge-ti teama si fii eficient”
Distribuie in social media: <div class=”addthis_sharing_toolbox”></div> Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania: Te-ar putea interesa si: [crp]