In urma unui studiu realizat pe un esantion de 2.310 de respondenti din 20 de tari diferite cu cel mai bine platite zile de concediu, s-a facut o comparatie cu respondentii din Statele Unite ale Americii (1.151 de respondenti).
Cele 20 de tari cu cele mai multe zile de concediu variaza de la 28 de zile in Australia si pana la 41 de zile in Suedia si Brazilia. In schimb, Statele Unite ale Americii nu au nicio lege care solicita plata zilelor libere, si angajatul care presteaza full-time un an de zile primeste doar 10 zile de concediu platit (potrivit unui alt studiu doar 25% dintre americani isi iau toate zilele libere).
Pentru a evalua modul in care numarul diferit de zile de vacanta ar putea afecta atitudinea fata de productivitate, li s-a cerut respondentilor sa completeze o evaluare care masoara preferintele lor cu privire la ritmul de lucru mai lent sau mai rapid. Desigur ca esantionul folosit pentru aceasta cercetare nu a fost foarte mare. Dar atunci cand s-au testat diferentele dintre aceste grupuri cu privire la viteza, nivel de concentrare si nerabdare, s-a ajuns la niste rezultate foarte interesante: in primul rand, s-a constat ca liderii din tarile cu mai multe zile de concediu platit, tind, de fapt, catre un ritm de munca mai rapid, pun un accent mai mare pe cantitate si se simt mai nerabdatori.
De asemenea, au fost intrebati respondentii despre cat de mult sunt de acord cu afirmatia: „Daca as fi in stare sa ma misc mai repede, as putea deveni si mai eficient.” Respondentii din tarile cu mai multe zile de concediu platit, au raspuns mai pozitiv la acest gand.
Luate impreuna, aceste rezultate ar trebui sa linisteasca managerii care isi fac griji cu privire la posibilele efecte nocive ale vacantelor mai lungi. De fapt, avand mai multe zile de vacanta pare sa ii ajute pe angajati sa inteleaga mai bine importanta de a fi nerabdator pentru rezultate si de a realiza cat mai multe lucruri cu putinta.
Deci, a beneficia de o perioada mai lunga de odihna si a vacantelor platite mai lungi se traduce prin fi mai concentrat si prin a obtine mai multe si mai repede la locul de munca? Semnele indica totusi ca „nu”.
Au fost intrebati angajatii, de asemenea, daca s-au simtit „coplesiti de prea multa munca” sau daca acestia „au lucrurile sub control”. 26% dintre cei cu cea mai mare perioada de vacanta s-au simtit coplesiti, comparativ cu 23% dintre americani. Aceasta nu este o diferenta statistica semnificativa, dar acest raspuns ne sugereaza faptul ca pentru cateva zile in plus de vacanta, munca se poate acumula si mai mult, lucru care necesita mai multa pregatire inainte de a pleca in vacanta si mai mult efort de a ajunge la zi cu volumul la intoarcerea din vacanta.
Conform acestor date, angajatii din tarile care au vacanta mai multa au o dorinta puternica de a termina mai multe lucruri, precum si o tendinta de a se misca mai repede. Deci, in timp ce studiul nu arata ca a avea mai multa vacanta reduce stresul, putem observa dovezi ca aceasta creste productivitatea la locul de munca. Cu alte cuvinte, nu e ca si cum pauza luata iti va oferi foarte multe beneficii sau iti va permite sa faci mai multe; pur si simplu petreci mai putin timp la birou fapt ce automat duce la pierderea a mai putin timp.
Poate ca in loc de a spune managementului de HR ca ai nevoie de mai multa vacanta pentru bunastarea sanatatii tale mentale, poti pur si simplu sa spui ca a avea mai multa vacanta te va forta sa fii si mai eficient.
Distribuie in social media:
<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>
Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:
Te-ar putea interesa si:
[crp]