Comediantii sunt experti in public speaking. Ei trebuie sa mentina interesul unui public pentru o ora sau mai mult. Nu primesc pauze in timpul discutiilor lor si nu trebuie sa se adreseze publicului pentru intrebari si raspunsuri. Scopul lor este de a face publicul sa rada in mod constant. Si nu au nici macar o prezentare in PowerPoint care sa-i asiste.
Comediantii stiu ca secretul mentinerii unui public interesat este de a urma regulile de aur din public speaking. Iata care sunt secretele lor:
- Povestile personale modeste. Ca regula generala, publicul va invidia pe cineva care e „deasupra” lui, se va conecta cu cineva „la fel ca” el si va sustine pe cineva care este „sub” el. Orice grad de aroganta va duce la decuplareaa audientei. De cele mai multe ori, comediantii isi incep prestatia prin impartasirea unei povesti modeste sau chiar umilitoare. Nu numai ca este amuzant, dar arata publicului ca sunt ca orice alti oameni obisnuiti si acest tip de oameni are parte de sprijinul publicului.
- Spune nu PowerPoint-ului. Cat de des vezi un comediant folosind PowerPoint-ul? Aproape niciodata. Doar daca nu cumva fac haz de PowerPoint. Comediantii stiu ca cele mai bune poze sunt cele pe care le proiectezi in mintile oamenilor. Isi mai doresc si ca oamenii sa se uite la ei si nu sa incerce sa citeasca de pe un ecran. Folosesc descrieri detaliate, povestiri, miscarea corpului, tonalitatea vocii si recuzita (suportul microfonului poate servi pentru un milion de scopuri).
- Gesticularea. Se spune ca un cuvant rostit reprezinta doar 5% din comunicare. Restul procentelor se regasesc in tonul vocii, gesturile faciale si miscarile corpului. Comediantii stiu ca pe scena este destul de greu ca oamenii sa observe expresiile minore (de exemplu, expresii faciale subtile), asa ca ei fac niste miscari mai ample. Fiecare miscare a corpului si expresie faciala este exagerata astfel incat chiar si persoana cu cel mai prost loc din sala sa poata observa aceste lucruri.
- Ras-plans-ras. La fel ca si valurile unui ocean, comediantii stiu ca publicul cel mai implicat are nevoie de momente de ralaxare (rasete) si o recuperare (un moment de calm) inainte de urmatoarele momente de relaxare (din nou rasete). Ca si public speaker, e posibil ca tu sa-ti doresti sa ghidezi publicul un pic mai mult catre un montagne russe emotional. Rasul si plansul ii tine conectati si le deschide mintea catre tine pentru ca tu sa le livrezi cunostintele si lectiile tale.
- Fara pupitru. Cat de des vezi ca un comediant sa foloseasca un pupitru? Asa e, niciodata! Un pupitru nu serveste la altceva decat la a ascunde publicului mainile unui vorbitor nelinistit si emotionat. Asadar, evita utilizarea unui pupitru, asta in cazul in care nu vrei sa-l folosesti ca pe un obiect de care sa te sprijini in cadrul evenimentului de public speaking.
- Fara notite. Cand a fost ultima data cand ai vazut ca un comediant sa scoata un carnetel pentru a vedea care este urmatoarea lor gluma? Un discurs maret este un discurs pregatit. Comediantii isi repeta rutina de multe ori si asa ar trebui sa faci si tu. Poti folosi diverse tehnici de memorare pentru a-ti aminti chiar si discursurile cele mai complexe. Tine minte, daca iti iei privirea de la public, la randul lui, publicul, va reactiona la fel. Asta creeaza o situatie dezastruoasa de public speaking.
Nu trebuie sa fii comediant pentru a face spectacol. Nici macar nu trebuie sa faci glume, dar, daca incluzi cateva, te va ajuta cu siguranta. Incepe sa observi tehnicile pe care le folosesc comediantii si aplica aceste lucruri in prezentarile tale.
Distribuie in social media:
<div class=”addthis_sharing_toolbox”></div>
Inscrie-te si tu la urmatoarele evenimente Traininguri Specializate Romania:
Te-ar putea interesa si:
[crp]